Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп: Не обичам санкциите, Байдън принуди Русия и Китай да се оженят

17 юли 2024, 15:04 часа • 1763 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп намекна, че ако се завърне в Белия дом, би смекчил санкциите срещу Русия. Западът наложи редица наказателни мерки на режима в Кремъл, който през февруари 2022 г. започна агресивна пълномащабна война в Украйна.

В интервю за Bloomberg Businessweek Тръмп заяви, че е "хладнокръвен" по отношение на санкциите срещу Руската федерация.

Още: Икономисти попиляха Тръмп за спорните му идеи срещу инфлацията

"Със санкции отблъскваме всички"

"Със санкциите отблъскваме всички. Така че не обичам санкциите. Намерих ги за много полезни с Иран, но дори и с Иран те не бяха толкова необходими", каза той.

В рамките на постигнатото споразумение от 2015 г. Иран се съгласи да замрази ядрената си програма в замяна на отмяната на тежките международни санкции. Вашингтон едностранно се оттегли от споразумението през 2018 г. - по време на мандата на Доналд Тръмп в Белия дом.

Още: Тръмп и Робърт Кенеди-младши се наговарят: "Искам да направиш нещо и ще спечелим" (ВИДЕО)

Сделката имаше за цел да ограничи ядрената дейност на Техеран. След оттеглянето на САЩ и повторното налагане на санкциите режимът на Ислямската република постепенно започна да не спазва собствените си ангажименти по споразумението.

Страните по сделката с Иран от 2015 г. виждаха в нея най-добрия начин да спрат Техеран да създаде ядрена бомба - цел, която страната отрича да следва. Франция и Германия също бяха страни по сделката заедно с Великобритания, Китай и Русия.

Снимка: Getty Images

Още: Тръмп не би защитил Тайван от Китай: "Взеха ни целия бизнес с чипове"

Тръмп: При мой мандат Путин никога нямаше да влезе в Украйна

Тръмп припомни, че по време на президентството си е имал добри отношения с руския диктатор Владимир Путин. "Никога не сме били заплашени от война. Никога нямаше да влезе в Украйна. Казах - никога, никога не влизайте в Украйна", заяви републиканецът, цитиран от Bloomberg Newsweek.

Според него светът е станал по-опасен, тъй като по време на войната в Украйна настоящият президент на САЩ Джо Байдън принудил "Русия и Китай да се оженят".

"Те са женени. След това приютиха малкия си братовчед Иран, а после прибраха Северна Корея. Те не се нуждаят от никой друг", каза Тръмп.

Още: Индианско проклятие тегне над американските президенти: Байдън е по-застрашен от Тръмп

Републиканецът неколкократно е заявявал, че ако се завърне в Белия дом, може да сложи край на войната в Украйна в рамките на "24 часа". Към момента Тръмп не е предоставил нито един пример как това може да се случи със съгласието и на Киев, и на Москва.

Още: Тръмп видя Божията намеса в спасяването му от атентата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес