Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп мисли да пуска мигранти без статут в градове, контролирани от демократите

12 април 2019, 08:22 часа • 1746 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп планира да отмъсти на политическите си противници като освободи хиляди мигранти в така т.нар. "градове убежища" в Съединените щати, пише The Washington Post според БГНЕС.

Става въпрос градове, които заповядват на местните полицаи да не арестуват хора заради статута им на нелегални имигранти и не предават вече задържаните на федералните власти за депортация. В списъка са повечето големи градове в САЩ, управлявани от демократите.

Според The Washington Post темата е обсъждана от служители на администрацията на Тръмп, като медията цитира видени от нея вътрешни имейли. Съгласно написаното в тях и анонимен федерален служител, в последните 6 месеца Белият дом е поискал поне два пъти от имигрантските власти да закара арестуваните нелегални имигранти в градове убежища и да ги освободи там.

Първото предложение било направено през ноември, когато голям керван мигранти от Латинска Америка бавно се движеше през Мексико към САЩ. Втори път Белият дом поискал същата тактика през февруари, докато Тръмп спореше с демократите за пари за стена по границата с Мексико.

Избирателният район в Сан Франциско, от който е избран лидеркът на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси, бил сред набелязаните "цели" на отмъщението.

Говорителка на Пелоси каза: "Използването на човешки същества, сред които деца, като пионки в извратена игра, за да се насажда страх и да се демонизират имигрантите е отвратително, а в някои случаи - криминално деяние".

От Белият дом не са отговорили на въпросите на The Washington Post по темата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес