Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

TikTok и Facebook пускат реклами с дезинформация за изборите в САЩ

18 октомври 2024, 06:15 часа • 515 прочитания

TikTok и Facebook са допуснали реклами, съдържащи очевидни лъжи за изборите в САЩ само няколко седмици преди вота. Това разкри разследване, което поставя под въпрос политиките на социалните платформи за откриване на дезинформация, пише БГНЕС. 

Още: В интервю за “Фокс”: Камала Харис обеща завой от президентството на Джо Байдън

Какво съдържат неверните твърдения?

Групата за защита на правата на човека Global Witness изпрати осем реклами, съдържащи неверни твърдения за изборите, на китайското приложение за споделяне на видеоклипове TikTok, на притежаваната от Meta Facebook и на притежаваната от Google YouTube, за да тества рекламните им системи.

Изпратените реклами съдържат откровени лъжливи твърдения за изборите - като например, че хората могат да гласуват онлайн - както и съдържание, насърчаващо потискането на гласоподаватели, подстрекаващо към насилие срещу кандидат и заплашващо изборните работници и процеси.

Според Global Witness TikTok „се е представила най-зле“, като е одобрила четири от тях въпреки политиката си, която забранява всички политически реклами.

Социлната мрежа Facebook е одобрила една от подадените реклами.

„Шокиращо е, че компаниите все още одобряват напълно опровергана и явна дезинформация на своите платформи“, заяви Ава Лий, ръководител на отдел цифрови заплахи в Global Witness.

Проучването идва в момент, когато изследователите предупреждават за нарастващите опасности от дезинформацията - както от местни актьори, така и от чуждестранни операции за влияние - по време на напрегнатата предизборна надпревара между претендента на демократите, вицепрезидента Камала Харис, и кандидата на републиканците Доналд Тръмп. 

Още: Камала Харис уверява, че няма да е като Байдън (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес