Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световните борси с ръст въпреки историческия скок на инфлацията

14 април 2022, 04:39 часа
Реклама

Акциите на световните борсови пазари се повишиха, а цените на петрола се покачиха в сряда, докато инвеститорите разглеждаха данни за историческия максимум на годишната инфлация, пише АФП.

Преди ден стана ясно, че годишната потребителска инфлация в САЩ през март е достигнала най-високата си стойност от декември 1981 г. насам, оклад сочи, че инфлацията на цените на едро достига рекорден годишен темп от 11,2 процента.

Във Великобритания, например, цените през март са скочили с най-бързия си темп от три десетилетия насам.

Световната инфлация, която нараства поради ограниченията на предлагането след пандемията, се покачва допълнително заради последиците от войната в Украйна.

Пазарите в САЩ ще бъдат затворени в петък за Разпети петък. В Европа Лондон и Париж завършиха деня едва в положителна територия.

Цените на петрола се покачиха още повече през променливата търговска седмица.

Цените се възстановиха вчера, след като руският президент Владимир Путин каза, че мирните преговори с Украйна са в „задънена ситуация““, каза пазарният анализатор Майкъл Хюсън от CMC Markets UK.

Русия е основен производител на петрол и газ и войната предизвика опасения от ограничения в доставките.

Във валутната търговия йената достигна най-ниското си ниво спрямо долара от две десетилетия насам. Въпреки че традиционно се смята за валута-убежище, несигурността, подхранвана от войната в Украйна, не е довела до укрепване на йената.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес