Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Stellantis ще произвеждат електрически летящи таксита

05 януари 2023, 06:18 часа

Автомобилен производител Stellantis ще произвежда електрически "въздушни таксита", разработени от американската авиационна компания Archer, обяви на голямото изложение за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас.

Реклама

Stellantis също така ще инвестира до 150 милиона долара в Archer и неговия самолет с вертикално излитане и кацане (eVTOL), предназначен да превозва четирима пътници в допълнение към пилота.

Наречен Midnight, превозното средство изглежда като малък самолет с няколко ротора на крилата си и е проектирано да прави последователни пътувания от около 20 мили (30 километра) с време за презареждане от около 10 минути между всяко пътуване.

"Archer си представя ера на споделеното пътуване във въздуха“, каза вицепрезидентът Луиз Бристоу. Очаква се Stellantis да произвежда масово самолетите на Archer като ексклузивен договорен производител в Ковингтън, Джорджия, в източните Съединени щати.

Партньорството позволява на Archer да ускори производството на самолета, което се очаква да започне през 2024 г. Също така се очаква да спести на американската компания „стотици милиони долари разходи“ по време на увеличаването на производството благодарение на опита на Stellantis.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес каза в изявлението, че е " впечатлен" от "изобретателността и непоколебимата отдаденост на Archer за успех".

Задълбочаването на партньорството между двете компании „демонстрира как Stellantis разширява границите, за да осигури устойчива свобода на мобилност, от пътя до небето“, продължи той. Този ход "поставя Archer в силна позиция да бъде първи на пазара", каза Адам Голдщайн, основател и главен изпълнителен директор на Archer, пише БГНЕС.

„Нашите две компании предприемат тези важни стъпки заедно, за да реализират уникална възможност за редефиниране на градския транспорт.“ Archer вече е получил предварителна поръчка от американския превозвач United Airlines за 200 бройки. 

ОЩЕ: Редица чужди автомобилни марки продължават да работят в Русия

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес