Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Среща на върха за реформа на ООН започва в Ню Йорк

18 септември 2017, 09:31 часа • 1663 прочитания

Среща на върха за реформа в Организацията на обединените нации (ООН) ще бъде открита днес от президента Доналд Тръмп в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

Малко по-рано посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви пред журналисти, че Вашингтон сериозно се надява да постигне промяна в дейността на организацията. Тя изтъкна, че предложеният от Белия дом пакет промени вече е одобрен от 120 държави. Според нея „120 държави са внушителна фигура” и всички те ще вземат участие в еднодневната среща, за да обсъдят тези предложения.

Хейли очерта накратко двете основни теми, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха: необходимостта да се реорганизира Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) и подобряването на ефективността на мироопазващи операции.

"Сега повече от всякога е важно да се зачитат правата на човека", каза тя на специален брифинг. Що се отнася до мироопазващите операции, посочи пратеникът, "е необходимо да се гарантира, че те се извършват по-ефективно".

Actualno.com припомня, че Тръмп често критикува ООН за неефективна работа и прекомерни разходи. През последните месеци Вашингтон, най-големият донор на организацията, намали финансирането на редица програми.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес