Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се готви за ново спиране на работата на правителството

09 февруари 2018, 06:40 часа • 1459 прочитания

САЩ се готви за ново спиране на работата на правителството и държавната администрация, след като вече е ясно, че едва ли ще бъде приета на време двугодишната бюджетна рамка (преди полунощ източно време на 8 февруари, т.е. след 20 минути), за която се споразумяха лидерите на републиканците и демократите в Сената.

Препъникамък се оказа сенаторът-републиканец Ранд Пол, който поиска дебат в пленарната зала на Сената и по този начин забави гласуването – тъй като има много неяснота и прекалено големи заложени дефицити, информира BBC. Пол даде и конкретни примери - предвидени 800 хил. долара за телевизионно излъчване на крикет лига в Афганистан и 500 000 долара за проучване, което да определи дали хората са по-щастливи, като си правят селфи. Сенаторът обвини колегите си в Републиканската партия в лицемерие, след като правят същото, което правеха демократите по времето на Барак Обама.

Само за 2018 година предложението за пари за отбраната е в размер на 574 млрд. долара, а за образование и здравеопазване има едва 68,2 млрд. и 65,1 млрд. долара съответно. Щатският дълг пък ще се увеличи с 27,1 млрд. долара. От Белия дом пък посочиха, че рамката ще увеличи американския публичен дълг със "само" 300 млрд. долара.

Демократите също не са доволни от споразумението, заради липсата на твърди ангажименти по имиграционната политика и по-специално – за т.нар. „мечтатели”. Това са влезли нелегално като деца имигранти на американска територия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес