Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ с нов пакет военна помощ за Киев - ето какво включва

23 август 2024, 10:18 часа • 2494 прочитания

САЩ се готвят да обявят нов пакет с военна помощ за Украйна на стойност около 125 млн. долара, съобщи Associated Press на 22 август, позовавайки се на неназовани американски служители.

Още: Латвия е готова да изпрати 1400 дрона в Украйна

Какви оръжия пращат Щатите?

Новият пакет ще включва ракети HIMARS и Javelin, противотанково въоръжение, системи за борба с дронове и електроника, 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски снаряди, пише AP.

Очаква се пакетът да бъде обявен още на 23 август - преди Деня на независимостта на Украйна, който се отбелязва на 24 август. Той ще бъде предоставен чрез президентските правомощия - американски механизъм, който позволява на президента да доставя оръжия на съюзниците от настоящите запаси на САЩ.

Снимка: Американският военен министър Лойд Остин, Getty Images

Още: Дания позволи да се ползват нейни оръжия в Русия, дава още военна помощ на Киев

На 1 юни Щатите дадоха разрешение на Украйна да използва американски оръжия, включително ракети HIMARS, за нанасяне на удари по цели в Русия, разположени в близост до границата с Харковска област. Украинците не могат да ползват оръжия от САЩ на повече от 100 км навътре в Руската федерация.

Според американски официални лица Вашингтон все още забранява на Украйна да използва срещу Русия ракети ATACMS и други оръжия с далечен обсег на действие, доставяни от САЩ.

По-рано този месец Вашингтон вече прати пакет за 125 млн. долара на Киев - припомнете си какво съдържаше: Още 125 млн. долара: САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес