Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С писмо до Путин Куба поиска да е "партньор" в БРИКС

08 октомври 2024, 17:51 часа • 607 прочитания

Куба е поискала да се присъедини към БРИКС като „страна партньор“. Това е станало чрез официално писмо до руския диктатор Владимир Путин, чиято страна е една от основателките на групата, съобщиха на 8 октомври от кубинското външно министерство.

БРИКС, съставена от Русия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, а вече и от други държави, е група от нововъзникващи икономики, които често са представяни като алтернатива на западните сили.

Още: Отдалечаване от Запада: Защо Турция се е устремила към БРИКС?

„Куба официално поиска да се присъедини към БРИКС като „страна партньор“ чрез писмо до президента на Русия Владимир Путин, който е председател на групата“, написа в социалната мрежа X Карлос Перейра - директор на отдела за двустранни отношения в кубинското външно министерство.

Посланикът на Русия в Куба Виктор Коронели потвърди пред контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС на 7 октомври, че Хавана официално е подала заявление за партньорство с БРИКС.

Снимка: Getty Images

Разширяването на БРИКС

Четири нови члена - Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства (ОАЕ) - се присъединиха към международната организация в началото на 2024 г. Това бележи първото разширяване на групата от декември 2010 г., когато член стана Южна Африка.

Още: Колко е хубаво в БРИКС: И в Швейцария се намери кой да прокарва тази линия

Статутът на „страна партньор“, който не означава пълноправно членство, беше популяризиран от дипломатите на БРИКС като алтернативен начин за ангажиране на страните от Глобалния юг. Куба поиска да се присъедини към организацията като пълноправен член през 2023 г., но не получи положителен отговор.

Карибската островна държава, управлявана от десетилетия от комунистическа партия, задълбочи сътрудничеството си с Москва заради общото им съперничество със САЩ. През юни руски военни кораби акостираха за кратко в Куба като вероятна демонстрация на сила пред Вашингтон: САЩ пратиха ядрена подводница да напомни на флота на Путин в Куба да кротува.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес