Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската прокуратура поиска сурова присъда за американския журналист Еван Гершкович

19 юли 2024, 13:30 часа • 1063 прочитания

Руското държавно обвинение е поискало тежка присъда за кореспондента на The Wall Street Journal Еван Гершкович - 18 години лишаване от свобода в наказателна колония с максимална сигурност. Това съобщи "Интерфакс", като се позова на пресслужбата на Свердловския областен съд.

Американският журналист и обвинен в шпионаж (член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация). 

*По-късно днес стана ясно каква е съдбата на репортера: 16 години в колония с максимален режим: Русия обяви присъдата на Еван Гершкович.

Съдбата на Гершкович

Журналистът е обвинен в „събиране на класифицирана информация за дейността на отбранителното предприятие „Уралвагонзавод“ за производство и ремонт на военна техника - по поръчка на ЦРУ“. Той отрича да е виновен.

Снимка: Getty Images

Свердловският областен съд в Екатеринбург започна да разглежда делото на Гершкович на 26 юни. Той приключи процеса в две заседания, проведени при закрити врата, припомня "Медуза".

Еван Гершкович е задържан в Екатеринбург през март 2023 г., след като посещава Нижни Тагил, където се намира отбранителният завод „Уралвагонзавод“. След това журналистът е прехвърлен в Москва, а от април 2023 г. се намира в следствения арест в Лефортово.

Още: САЩ призоваха Русия да освободи Гершкович

Журналисти от цял свят многократно са настоявали репортерът да бъде освободен. Американските власти заявиха, че продължават да работят за връщането на журналиста в родината му.

Възможна размяна?

На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че въпросът за размяната на Гершкович се обсъжда на ниво разузнавателни служби.

Още: Лавров: Имаме неопровержими доказателства за вината на Еван Гершкович

И издирваният от съда в Хага руски диктатор Владимир Путин спомена за евентуално освобождаване на журналиста, ако САЩ направят „насрещен ход“, което предполага потенциална размяна.

След смъртта на Алексей Навални в затвора през февруари 2024 г. The Wall Street Journal съобщи, че политикът и Еван Гершкович е можело да бъдат разменени за Вадим Красиков, който излежава присъда в Берлин и е осъден за убийството на бившия чеченски полеви командир и грузински гражданин Зелимхан Хангошвили.

Още: САЩ и Кремъл преговарят за освобождаване на американски журналист, Путин с условие

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес