Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

20 май 2024, 16:57 часа

Върховният съд в Лондон постанови, че Джулиан Асандж има право да обжалва екстрадицията в САЩ. Правната победа на основателя на WikiLeaks беше отпразнувана от десетки негови поддръжници, които се събраха пред съда в британската столица.

Реклама

Още: САЩ обмислят да снемат обвиненията срещу Джулиан Асандж

Мотивите

По време на изслушването в понеделник, 20 май, правният екип на Асандж заяви, че съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън не трябва да приемат уверенията, дадени от американските прокурори. А именно - че клиентът им може да се опита да се позове на правата и защитата, предвидени в Първата поправка на американската конституция. Екипът на Асандж изтъкна, че той може да бъде дискриминиран въз основа на националността си, тъй като е роден в Австралия и е чужд гражданин.

В краткото си решение съдиите заявиха, че представените от САЩ документи не са достатъчни, и разрешиха на Асандж да обжалва изцяло по отношение на точките, свързани със свободата на словото и националността. Все още няма обявена дата за следващото изслушване, предава CNN.

Още: "Фарс и посмешище": Русия се загрижи за британската съдебна система заради Асандж

Делото срещу Асандж - развитие

52-годишният австралиец е издирван от американските власти по обвинения в шпионаж, свързани с публикуването от страна на неговата организация на хиляди секретни документи и дипломатически телеграми през 2010 и 2011 г. Ако бъде осъден, Асандж ще трябва да прекара остатъка от живота си зад решетките.

През март лондонският съд отложи решението си за екстрадиция, тъй като съдиите поискаха редица гаранции, свързани със защитата на Първата поправка и смъртното наказание.

Още: Обсъжда се сделка за съдбата на Асандж

САЩ няма да поискат смъртно наказание, ако Асандж бъде екстрадиран, беше съобщено на Върховния съд в понеделник. "Съединените щати уверяват, че той няма да бъде съден за престъпление, за което се предвижда смъртна присъда", се казва в документите на адвокатите, представляващи правителството във Вашингтон.

Миналата сряда главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон определи пред репортери делото на Асандж и съдебния процес като "фалшифицирани". "Това е институционална корупция на съдебно ниво. Джулиан Асандж е политически затворник", каза той.

Вече 12 години австралиецът не живее на свобода. Асандж прекара последните пет години в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш", а преди това близо седем години се укриваше в еквадорското посолство в британската столица, опитвайки се да избегне арест. Той твърди, че екстрадицията му е политически мотивирана.

Още: Последна надежда за Джулиан Асандж. Физическото и психическото му здраве са сериозно влошени

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес