Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

24 април 2018, 21:43 часа • 1346 прочитания

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че има готовност да работи с администрацията във Вашингтон за постигане на ново споразумение за ядрената програма на Иран, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп многократно определи съществуващата от 2015 г. насам сделка като „катастрофа“ и „лудост“, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

„Мога да кажа, че имахме много искрени разисквания по въпроса, само двамата. Ние, следователно, желаем отсега нататък да работим по нова сделка с Иран“, заяви Макрон на съвместна пресконференция с Тръмп след срещата им в Белия дом.

Припомняме, че месеци наред Доналд Тръмп обещава да се откаже от ядреното споразумение за Иран, което той определя като „най-лошата сделка". В края на януари американският президент потвърди ангажимента на страната към споразумението, но предупреди, че Иран има последен шанс на докаже, че спазва условията му, или САЩ ще се изтеглят от него.

За излизане на Вашингтон от сделката може да повлияе и утвърждаването на бившия директор на ЦРУ Майк Помпео на поста държавен секретар на САЩ. Помпео е истински „ястреб“ и е отявлен противник на споразумението за ядрената програма на Иран, постигната при администрацията на предходния американски президент Барак Обама.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес