Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латинска Америка поиска от Европа колониални обезщетения вместо помощ за Украйна

07 юли 2023, 09:36 часа • 9288 прочитания

Страните от Централна и Латинска Америка всяха смут в усилията на Европейския съюз да мобилизира подкрепата на континента за Украйна. Те призоваха за колониални репарации в свое контрапредложение.

Това съобщи Euractiv, позовавайки се на проект на декларация, който ще бъде представен на предстоящата среща на върха на ЕС. Държавните и правителствените ръководители на 33-те страни от Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC) се очаква да пристигнат в Брюксел на 17-18 юли за среща на високо равнище със своите колеги от ЕС.

Преди важната среща на върха обаче страните изпратиха контрапредложение от 21 страници на проектотекста, който държавите членки на ЕС им изпратиха миналия месец, пише Euractiv.

Първоначалният текст на декларацията за срещата на върха, предложен от ЕС, е включвал няколко параграфа за подкрепа на Украйна, позовавайки се на резолюциите на Общото събрание на ООН, заявяват трима души, запознати с документа.

"Текстът за Украйна беше много балансиран", казва един от дипломатите на ЕС пред изданието. "Няма нищо специално в това, което им изпратихме", добавя втори.

Латиноамериканските държави обаче "са заличили всичко за Украйна", оплаква се трети дипломат от ЕС, след като се е запознал с контрапредложението.

От началото на войната на Русия срещу Украйна европейците твърдо заявяват, че следвоенният мир трябва да бъде изграден според параметрите на Киев. Те обаче не се споменават в предложението на CELAC. Според променения текст на декларацията ЕС и членовете на CELAC заедно ще се "застъпват за сериозни и конструктивни дипломатически решения на настоящия конфликт в Европа с мирни средства, които да гарантират суверенитета и сигурността на всички нас, както и регионалния и международния мир, стабилност и сигурност".

"Изключително важно е в съвместната декларация да се посочи споделеният ангажимент към всички принципи, залегнали в Устава на ООН, включително зачитането на териториалната цялост и суверенитета, както и необходимостта да се осъди агресивната война на Русия срещу Украйна", казва пред Euractiv друг дипломат от ЕС.

Очаква се контрапредложението да бъде обсъдено от посланиците на ЕС на срещата им в петък (7 юли), на която държавите членки ще разговарят доколко са склонни на компромис по отношение на езика в опит да спасят проекта на комюнике, който ще бъде готов за срещата на върха след две седмици. Допуска се и възможност срещата на върха да приключи без никаква съвместна декларация.

Неочаквано, членовете на CELAC поискаха от европейците да изплатят обезщетения за щетите, причинени от робството.

"Признаваме необходимостта от предприемане на подходящи мерки за възстановяване на достойнството на жертвите (на трансатлантическата търговия с африканци), включително репарации и компенсации, които да помогнат за излекуване на колективната ни памет", се казва в предложения текст на проектодекларацията.

В тази връзка предложената формулировка обръща специално внимание на "въпросите на здравеопазването, образованието, културното развитие и продоволствената сигурност".

"Ние признаваме и дълбоко съжаляваме за неописуемите страдания, причинени на милиони мъже, жени и деца в резултат на трансатлантическата търговия с африкански роби", се казва в текста.

ОЩЕ: Президентът на Азербайджан обвини Франция в неоколониална политика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес