Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кантората, от която тръгна Panama Papers, спира работа

15 март 2018, 07:50 часа • 1207 прочитания

Адвокатската кантора Mossack Fonseca в Панама, която стои в основата на скандала Panama Papers, обяви, че спира своята дейност заради "непоправими щети" върху репутацията, предаде БГНЕС.

"Влошаването на нашата репутация, медийната кампания, финансовият натиск и неправомерните действия на панамските власти, предизвикаха непоправими щети, чиито последствия наложиха пълното спиране на дейността в края на месеца", се казва в официално комюнике. В него се уточнява, че само една намалена група ще продължи да се занимава с консултации на властите и на други частни или обществени субекти.

Скандалът Panama Papers избухна на 3 април 2016 година с изтичането на 11,5 млн. цифрови досиета на адвокатската компания, включително и поверителни документи. Това предизвика вълна от шок по света и доведе до оставката на исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон. Сред засегнатите от скандала публични личности се открояват имената на пакистанския премиер Наваз Шериф, аржентинския президент Маурисио Макри, испанския кинематографист Педро Алмодовар, хора около руския президент Владимир Путин и около китайския държавен глава Си Дзинпин, аржентинската футболна звезда Лео Меси и още много други.

След проучване от различни медии на Panama Papers беше разкрита мащабна система за укриване на данъци, при което стана ясно, че редица банки са подпомагали клиентите си. Най-малко 150 разследвания бяха започнати в 79 държави. Те ще проучват за евентуално избягване на данъци или пране на пари, сочи американския център за обществен интегритет.

През юни миналата година Юрген Мосак – един от основателите на кантората, призна, че е бил принуден да затвори повечето от офисите в чужбина заради липса на работа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес