Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясна е датата на повторното дело срещу Харви Уайнстийн

20 юли 2024, 07:18 часа • 1049 прочитания

Нюйоркски съдия определи предварителна дата за повторното разглеждане на обвиненията в сексуално посегателство срещу филмовия продуцент Харви Уайнстийн през ноември. 72-годишният мъж беше осъден в Ню Йорк през 2020 г. за изнасилване и сексуално посегателство срещу актрисата Джесика Ман и за насилствено извършване на орален секс с асистент в продукцията.

Още: Джулия Ормънд съди Харви Уайнстийн за сексуално нападение през 1995 г.

Възобновяване на делото

На кратко изслушване в съдебната зала в Манхатън съдия Къртис Фарбър определи предварителна начална дата за повторния процес срещу Уайнстийн - 12 ноември. Повече подробности за процеса ще бъдат обсъдени на изслушване на 12 септември.

Уайнстийн, който има здравословни проблеми, се появи в съда в тъмносин костюм с незаинтересовано изражение на лицето, предаде АФП.

Прокурорите заявиха, че Ман е готова отново да свидетелства срещу Уайнстийн и може да повдигнат допълнителни обвинения за сексуално насилие срещу някога могъщия филмов продуцент.

Апелативният съд на Ню Йорк отмени присъдата му през април с шокиращ обрат в един от знаковите случаи на движението #MeToo. Тогава съдът постанови, че съдията по делото е направил грешка, като е допуснал свидетелски показания от обвинители, които не са атакували Уайнстийн официално в съда.

Харви Уайнстийн и Гуинет Полтроу през 2002 г., снимка: Getty Images

Въпреки че присъдата на Уайнстийн в Ню Йорк беше отменена, той остана зад решетките заради присъда за изнасилване в Калифорния, за която получи наказание от 16 години. Адвокатите му подадоха жалба миналия месец, в която настояват за повторен процес и по това дело.

Началото на #MeToo

Още: Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?

През 2017 г. срещу носителя на "Оскар" Уайнстийн избухнаха десетки обвинения, които поставиха началото на движението #MeToo - преломен момент за жените, борещи се със сексуалните посегателства.

Уайнстийн и брат му Боб са съоснователи на Miramax Films. Сред хитовете им е "Влюбеният Шекспир" от 1998 г., който печели "Оскар" за най-добър филм, припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес