Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гневният туит на Зеленски за членството в НАТО едва не доведе до обратен ефект

14 юли 2023, 08:30 часа

Изпълненият с гняв туит на украинския президент Володимир Зеленски от тази седмица, в който той отправи предизвикателство към лидерите на НАТО по повод бавния темп, с който вървят преговорите за членството на Украйна в Алианса, дотолкова е разтърсил Белия дом, че служителите, участващи в процеса, дори са обмисляли въобще да откажат „поканата“ към Киев за присъединяване. Това пише The Washington Post, позовавайки се на шестима източници. Припомняме, че пътувайки за срещата на върха във Вилнюс, Зеленски гневно реагира на информацията, че обсъжданията протичат без участието на самата Украйна, като подчерта, че това е безпрецедентна и абсурдна ситуация и настоя, че Украйна заслужава повече уважение.  

Реклама

В крайна сметка Съединените щати и техните съюзници се съгласиха да запазят текста на декларацията, както беше представен във вторник, 11 юли, на срещата на НАТО в литовската столица. Декларацията не включва времева рамка за присъединяването на Украйна в блока, но е резултат от тежки усилия администрацията на Байдън и на други европейски лидери да бъдат накарани да отправят по-конкретни предложения към Киев на фона на продължаващата руска агресия, пише изданието.

Инцидентът илюстрира недоволството в НАТО от тактиката на Зеленски за натиск, като дори някои от най-верните му привърженици се усъмниха дали по този начин той наистина работи в интересите на Украйна. Публичният упрек на украинския лидер към Алианса в момента, когато лидерите се събираха за двудневната среща на върха в изложбена зала в покрайнините на Вилнюс, е смаяла присъстващите и според служител, пожелал анонимност заради деликатността на ситуацията, това накарало американската делегация да "се ядоса".  

ОЩЕ: Зеленски: Заради членството в НАТО няма да дадем нито едно село, дори в него да е останал един дядо 

В резултат посланици, министри и други официални лица са провели неофициални разговори как трябва да реагира Алиансът. Официални лица от САЩ са повдигнали дори въпроса за преразглеждане или отмяна на текста, срещу който Зеленски толкова силно възропта.

В крайна сметка въпреки раздразнението от туита на Зеленски, все пак надделяло разбирането, че лидерът на една воюваща страна трябва да демонстрира, че прави всичко възможно, за да извлече максимума за своя народ. Онези, които били „най-загрижени за реакцията на Украйна", стигнали до заключението, че би било по-добре "да се придържат към текста, така както е бил съставен". 

Въпреки че Вашингтон предостави милиарди долари военна и друга помощ на Киев от началото на войната, президентът Байдън възприе един предпазлив подход, страхувайки се, че твърде бързите действия може да ескалират кризата и да доведат НАТО до пряк конфликт с Русия. Според един от източниците на изданието, френският президент Еманюел Макрон, с подкрепата на страните от Централна Европа и балтийските държави, е настоявал да се запази първоначално договорения вариант на текста. Според тези лидери това е било възможно най-силното предложение към Украйна, предвид нежеланието основно на САЩ и Германия да се отиде по-далеч от страх, че това ще въвлече Алианса в пряка конфронтация с Русия. 

ОЩЕ: Ние не сме куриери на Amazon: Бен Уолъс поиска повече благодарност от Украйна 

В стаята на лидерите между съветниците е имало повече дискусии, отколкото е типично за такива срещи на високо ниво, казва източникът. В един момент съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан влязъл в стаята и отвел Байдън от масата за преговори, за да обсъдят нещо, отбелязва той. 

По-късно Зеленски все пак смекчи тона си, като изрази благодарност по време на срещите лице в лице във Вилнюс и призова за скорошното приемане на Украйна в Алианса.

На следващия ден, 12 юли, ръководителят на президентския кабинет на Зеленски Андрий Ермак имал напрегнат около 30-минутен разговор със Съливан по време на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна. Ермак изглеждал така, сякаш се опитва да спори със Съливан докато Съливан, на свой ред, изглеждал "решителен", казва друг източник. 

ОЩЕ: Кулеба: Проблемът е, че никой не знае какви условия трябва да изпълни Украйна за НАТО 

Напрегнатите усилия по преговорите оставили някои от най-силните поддръжници на Киев изтощени и раздразнени след всичко това. „Не беше забавно“, казва високопоставен източник от НАТО, запознат с дискусиите.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес