Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дрънкат оръжия в Южна Америка: Великобритания ще праща военна помощ на Гвиана

24 декември 2023, 13:23 часа • 39900 прочитания

Обединеното кралство се готви да изпрати военен кораб в Гвиана в знак на дипломатическа и военна подкрепа за бившата британска колония. Новината съобщава BBC, като се позовава на свои източници и допълва, че британското министерството на отбраната потвърди, че HMS Trent ще участва в съвместни учения след Коледа. 

Защо се налага това?

Информацията идва на фона на подновените претенции на Венецуела за спорна част от територията на Гвиана, която е богата на нефт и минерали. ОЩЕ: Спорна територия: Мадуро обяви част от съседна Гвиана за 24-ти щат на Венецуела

Корабът беше изпратен в Карибите за издирване на контрабандисти на наркотици, но му беше възложена нова задача, след като правителството на Венецуела заплаши да анексира района Есекибо в Гвиана по-рано този месец.

Това породи опасения, че Венецуела може да нахлуе и да предизвика първата междудържавна война в Южна Америка след Фолклендския конфликт през 1982 г. ОЩЕ: Война за петрол в Латинска Америка: Засега напрежението намаля

Защо е важен спорният район?

Венецуела отдавна претендира за собственост върху Есекибо, регион от 61 000 квадратни мили, който обхваща около две трети от Гвиана.

Неговите хълмове и джунгли са богати на злато, диаманти и боксит, докато край бреговете му са открити огромни находища на петрол.

Намесва ли се Великобритания в спора?

Тази седмица външният министър лорд Дейвид Камерън каза, че Обединеното кралство ще „продължи да работи с партньорите си в региона, за да гарантира, че териториалната цялост на Гвиана е запазена и ще предотврати ескалацията“.

От своя страна външният министър на Венецуела Иван обвини Обединеното кралство в дестабилизиране на региона.

„Бившата нахлуваща и поробваща империя, която незаконно окупира територията на Гвиана и действа по умел и подъл начин срещу интересите на Венецуела, настоява да се намеси в териториален спор, който те сами са генерирали", написа той в Twitter. ОЩЕ: Венецуела иска парче от Гвиана: 95% от венецуелците хвърлиха око на спорна територия (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес