Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До месец британският щам на коронавируса може да е преобладаващ в САЩ

08 февруари 2021, 06:04 часа
Реклама

По-заразният вариант на коронавируса, открит за първи път в Обединеното кралство, се разпространява бързо в САЩ и може да стане доминиращ в страната до март, сочи проучване, публикувано на медицинския сайт medRxiv.

Изследването е проведено от екип от над 50 учени от Калифорнийския университет, Helix, Scripps Research Institute и други, посочва БГНЕС.

Основното заключение е, че този вариант на коронавируса се разпространява с 35-45% по-бързо.

"Поради внезапното и бързо разпространение на щама B.1.1.7 по света, ние се опитахме да проучим динамиката на разпространението на този вариант в Съединените щати", пишат изследователите.

Според проучването вариантът B.1.1.7. на коронавируса е внесен в САЩ няколко пъти, а присъствието му може да бъде проследено в щатите от края на ноември.

"Разбрахме, че B.1.1.7 се е появил в САЩ към края на ноември 2020 г., той се е разпространил в поне 30 щати на САЩ до януари 2021 г. Важно е да се отбележи, че установихме, че B.1.1.7 е до 45% повече разпространен в цялата страна (от други варианти на вируса)", заключават авторите на изследването.

Отбелязва се, че до март 2021 г. щам В.1.1.7 може да стане преобладаващ сред всички щамове на коронавируса, разпространяващи се в страната, което може да доведе до ново рязко нарастване на заразените, а в резултат на това – и на смъртните случаи.

В същото време експертите отбелязват, че защитните маски и социалното дистанциране ще продължат да ограничават разпространението му, а наскоро разработените ваксини също са ефективни срещу този щам. Учените подчертават, че най-голям брой случаи на "британския вариант" са били открити в щата Флорида.

Според експертите, с толкова високо ниво на разпространение в САЩ и по света, коронавирусът ще продължи да мутира и в отговор на различни лечения. В тази връзка те подчертават необходимостта от широкомащабна ваксинация на населението.

Още: Десетки възрастни, ваксинирани срещу коронавирус, се заразиха с британския щам

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес