Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за изнасилване срещу Роман Полански е отменено

23 октомври 2024, 14:27 часа • 450 прочитания

Гражданският процес срещу френско-полския режисьор Роман Полански за изнасилване на непълнолетна през 1973 г. в Калифорния, насрочен за август 2025 г., е отменен след споразумение между страните, предаде АФП, позовавайки се на американския му адвокат.

Присъствието на Полански в съда щеше да бъде твърде хипотетично. Режисьорът, който е на 91 години, избяга от американското правосъдие през 1977 г. след присъда по друго дело, в което беше обвинен в изнасилване на непълнолетна.

Още: Оправдаха Роман Полански по важно дело

Подробности за отмененото делото

Делото в Калифорния е уредено през лятото след взаимна удовлетвореност на страните и процесът е официално анулиран, е написал адвокат Александър Руфъс-Айзъкс в имейл.

Според жалбата, подадена миналата година, Роман Полански е завел тийнейджърката, чиято анонимност е запазена в документа, в ресторант в Лос Анджелис през 1973 г. Твърди се, че режисьорът я е накарал да пие текила и след това я е отвел в дома си, преди да я нападне.

Момичето го е молило да не прави това, но той е отказал да изпълни молбата му, каза по-рано през годината адвокатката на ищцата Глория Олред, видна фигура в движението #Аз също и представител на жертвите на изпадналия в немилост продуцент Харви Уайнстийн.

Олред разказа, че обвиняемият Полански е свалил дрехите на ищцата и след това я е нападнал сексуално, причинявайки ѝ огромно физическо и емоционално страдание.

Момичето, чиято точна възраст не е известна, направи тези обвинения публично достояние през 2017 г. Още тогава защитата на режисьора заяви, че клиентът ѝ "категорично оспорва всяко обвинение в изнасилване". Ищцата е поискала обезщетение, чиято сума не се посочва.

Искът ѝ е подаден през юни 2023 г., точно преди изтичането на времевия прозорец, през който според калифорнийското законодателство лицата могат да подадат жалба за изнасилване или сексуално посегателство, датиращо отпреди години.

Още: Кание Уест е обвинен в изнасилване

Сексуалните посегателства на Поланск

Роман Полански през 1969 г., снимка: Getty Images

Носителят на три награди "Оскар" и "Златна палма" Роман Полански е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване от около десет жени в хода на кариерата си. Режисьорът упорито отричаше обвиненията, които не му попречиха да работи.

В продължение на повече от четиридесет години той е смятан за беглец от правосъдието в САЩ, след като е осъден за "незаконни сексуални отношения" с 13-годишната Саманта Гейли (сега Геймър). 

Арестуван през 1977 г. по обвинение в дрогиране и изнасилване на тийнейджърката, той прекарва 42 дни в затвора, преди да бъде освободен и след това да избяга в Париж, изправен пред риска отново да попадне в затвора. 

За Полански е издадена международна заповед за арест от американската правосъдна система, но режисьорът избягва екстрадиция. Оттогава Саманта Геймър няколко пъти е искала обвиненията да бъдат оттеглени, припомня БТА.

Още: Кънтри суперзвезда и носител на "Грами" обвинен в изнасилване и побой

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес