Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Китай да спре да поддържа руската военна машина

18 юни 2024, 20:27 часа

Подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия удължава войната в Украйна и "трябва да спре", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Реклама

"Китай оказва критична подкрепа, която позволява на "Русия да поддържа тази отбранителна индустриална база, да поддържа военната машина, да продължава войната. Така че това трябва да спре", заяви Блинкен на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Още: Блинкън: "Хамас" препречва пътя към прекратяването на огъня в Газа

Повтаряйки забележките си от предишния ден, Столтенберг призова Китай да понесе "последици", ако продължава да подкрепя Русия, предаде БГНЕС.

"Китай не може да има и двете възможности. Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", заяви Столтенберг.

Още: Столтенберг към Байдън: 23 членове на НАТО отделят 2% от БВП за отбрана

Пекин се представя за неутрална страна във войната в Украйна и твърди, че не изпраща смъртоносна помощ на никоя от страните, за разлика от САЩ и други западни държави, които предоставиха ключова военна подкрепа, за да помогнат на Киев да се пребори с инвазията на Москва.

Стратегическото партньорство на Китай и Русия само се е сближило, откакто Москва започна инвазията през февруари 2022 г., като Пекин предлага критична спасителна линия за изолираната икономика на Русия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес