Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом: Мирните преговори за Газа ще продължат идната седмица в Кайро

16 август 2024, 18:45 часа • 771 прочитания

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа ще бъдат подновени следващата седмица в Кайро, след като в Доха САЩ предложиха на Израел и Хамас „преходно предложение“ за сключване на споразумение, съобщи Белият дом.

Съединените щати заявиха, че двудневните разговори в Доха са били „сериозни и конструктивни“ и че Вашингтон, представляван от директора на ЦРУ Уилям Бърнс, е предложил идеи за сключване на споразумение за прекратяване на 10-месечния конфликт.

Още: Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Газа

„Това предложение се основава на точките, по които има съгласие от изминалата седмица, и преодолява оставащите пропуски по начин, който позволява бързото прилагане на споразумението“, се казва в изявление на Белия дом, подписано от посредниците Катар и Египет.

„Висши служители от нашите правителства ще се срещнат отново в Кайро до края на следващата седмица с цел да сключат сделката при условията, предложени днес“, се казва в позицията, предаде Си Ен Ен.

До повторното свикване на разговорите в Кайро екипи на работно равнище ще уточняват подробностите, включително хуманитарните разпоредби и практическите аспекти на освобождаването на заложниците.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова за двудневни преговори в Доха съвместно изявление с лидерите на Катар и Египет миналата седмица.

Още: Расте броят на жертвите на израелския удар по училище в Газа (СНИМКИ)

Байдън, египетският лидер Абдел Фатах ас Сиси и катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани заявиха: „Няма повече време за губене, нито оправдания от която и да е страна за по-нататъшно забавяне. Време е да освободим заложниците и задържаните, да започнем прекратяването на огъня и да приложим това споразумение.“

В днешната позиция се казва: „Пътят е определен за този резултат - спасяването на човешки животи, облекчаването на населението на Газа и намаляването на регионалното напрежение.“

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес