Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асандж излиза от затвора и заминава за Австралия

25 юни 2024, 06:35 часа

Очаква се основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да се признае за виновен тази седмица в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в рамките на сделка с американското Министерство на правосъдието, която ще сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и ще гарантира завръщането му в родната Австралия, предаде БТА.

Реклама

Още: Победа за Асандж: Може да обжалва екстрадицията си в САЩ (ВИДЕО)

Признава се за виновен

52-годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по обвинението, че е участвал в конспирация за получаването и публикуването на класифицирани американски документи, свързани с въпросите на националната отбрана, става ясно от съдебен документ в съд на Северните Мариански острови, които са територия на САЩ.

Очаква се Асандж да бъде осъден на 62 месеца затвор, които ще му се зачетат за вече излежани, на съдебно заседание на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник. Очаква се също след съдебното заседание той да се завърне в Австралия.

През 2010 г. "Уикилийкс" публикува стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните на Вашингтон в Афганистан и Иран, което се превърна в най-голямото изтичане на подобна информация в историята на американските въоръжени сили. "Уикилийкс" публикува и голямо количество дипломатически документи.

"Премиерът на Австралия Антъни Албанезе беше ясен - случаят на г-н Асандж продължи твърде дълго време и нищо няма да бъде спечелено с оставането му в затвора", каза говорител на австралийското правителство.

Още: Битката не е приключила: Съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес