Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски съд отхвърли още две обвинения срещу Тръмп

13 септември 2024, 16:27 часа • 754 прочитания

Съд в Джорджия отхвърли две от десетте наказателни обвинения срещу Доналд Тръмп и още едно обвинение срещу негови съюзници за предполагаемите опити за намеса в президентските избори през 2020 г.

Съдията от окръг Фултън Скот МакАфи постанови в четвъртък, че южният щат не е имал правомощия да повдигне конкретните обвинения, свързани с предполагаемото подаване на фалшиви документи във федералния съд. Съдия МакАфи позволи да се даде ход на останалата част от делото, включително на осем обвинения срещу Тръмп от първоначалните 13.

Още: "Няма да има никакъв трети дебат!": Тръмп отказа нова среща с Камала Харис

По-рано: други оттеглени обвинения

Три други обвинения срещу Тръмп бяха оттеглени по-рано тази година, след като същият съдия постанови, че в обвиненията липсват подробности.

Снимка: Getty Images

В четвъртък съдия МакАфи заяви, че двете отпаднали обвинения попадат под федерална юрисдикция, а не под законодателството на щата Джорджия. Според съдебните документи отпадналите обвинения срещу Тръмп включват заговор за изготвяне на фалшиви документи и заговор за извършване на фалшификация.

Отпаднаха и обвиненията на двама от съподсъдимите му за фалшифициране на документи.

Още: Смятат я за победител: Харис увеличава преднината си пред Тръмп

Заговорът

Според обвинителния акт, внесен през август 2023 г. от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, Тръмп е заговорничил с още 18 обвиняеми за намеса в изборния резултат. Групата "отказа да приеме, че Тръмп е загубил, и съзнателно и умишлено се присъедини към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп".

Част от предполагаемия заговор включва телефонно обаждане на Тръмп до главния служител на изборите в Джорджия, в което той го моли „да намери 11 780 гласа“ - разликата, с която той загуби от Джо Байдън.

Тръмп и 14 съподсъдими обявиха, че са невинни по обвинения в рекет и други държавни обвинения, свързани с предполагаемите усилия за отмяна на загубата на бившия президент в Джорджия. Четирима други са се признали за виновни, припомня BBC.

Още: Тръмп или Харис - кой ще спре войната в Украйна?

Делото до голяма степен е спряно от юни, след като се установи, че Фани Уилис е имала романтична връзка с един от водещите прокурори по делото. В момента апелативният съд на Джорджия разглежда въпроса дали тя трябва да се оттегли от делото поради обвиненията в неправомерно поведение, представени от адвокатите на защитата.

През ноември 2024 г. кандидатът на републиканците Доналд Тръмп ще се изправи срещу опонента си от демократите Камала Харис на президентските избори.

Още: Лъжите на Тръмп в дебата: "Мигрантите ядат кучетата ни" и "Харис се срещнала с Путин преди войната"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес