Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Адът се разразява": САЩ и ЕС призоваха за временно спиране на войната в Ливан

26 септември 2024, 06:25 часа • 600 прочитания

САЩ, Европейският съюз и няколко арабски държави отправиха съвместен призив за 21-дневно „временно прекратяване на огъня“ в Ливан, предаде БГНЕС. Откакто Израел нанесе ударите си, стотици хора бяха убити, а хиляди бяха разселени. 

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че на 25 септември са загинали още 72 души.

Още: Израелските въоръжени сили: Атакувахме над 2000 терористични цели в Ливан (ВИДЕО)

Време ли е за дипломатическо споразумение?

„Време е да се сключи дипломатическо споразумение, което да позволи на цивилните от двете страни на границата да се завърнат по домовете си в безопасност“, се казва в съвместното изявление, публикувано от САЩ, Австралия, Канада, Европейския съюз, Франция, Германия, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар.

В изявлението се посочва, че дипломацията обаче не може да успее на фона на ескалацията на този конфликт. В ООН, където се провежда водещата седмица на световните лидери, се наблюдаваше оживена дипломатическа дейност по този въпрос.

Адът се разразява

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ноел Баро заяви на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Ливан, че Париж и Вашингтон предлагат триседмично примирие, „за да се даде възможност за преговори и по-устойчиво прекратяване на огъня“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова за незабавно прекратяване на огъня в Ливан и предупреди, че „адът се разразява“.

Израел заяви, че приветства дипломацията по отношение на Ливан, но не се ангажира с прекратяване на огъня, като се зарече да преследва целта си за разграждане на Хизбула.

Още: Израелската армия се подготвя за сухопътна операция в Ливан

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес