Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксините срещу морбили пристигнаха на африканска земя

27 август 2024, 22:22 часа • 921 прочитания

Нигерия получи 10 000 дози ваксина за борба с едрата шарка, с което стана първата африканска страна, получила партида в условията на настоящата епидемия от болестта. Страната започна процеса по осигуряване на ваксините много преди Световната здравна организация да обяви глобално извънредно положение в здравеопазването по-рано този месец.

Още: Ситуация като с Ковид: СЗО се готви да обяви извънредно положение заради Конго

Африка беше най-силно засегната от скорошното бързо разпространение на маймунската едра шарка и се появиха призиви за по-бърза реакция на международните агенции при подобни извънредни ситуации. Нигерия, която е потвърдила 40 случая на едра шарка през тази година, но твърди, че истинският брой може да е повече от 700, е получила своите дози ваксина като дарение от САЩ, предаде БГНЕС.

Още: Вирусолог: Ваксината срещу едра шарка дава 85% защита срещу маймунската

В западноафриканската държава не са регистрирани смъртни случаи от вируса. Тя не е регистрирала и случаи на Clade 1b - нов вариант в източната част на Демократична република Конго, който се разпространява и в съседните държави. ДР Конго, разположена в централна Африка, е регистрирала повече от 18 000 предполагаеми случая на мпокс и 615 смъртни случая през тази година. Все още няма специфични за mpox ваксини, но такива срещу дребна шарка действат срещу заболяването - и се произвеждат от две фармацевтични компании.

Още: В лаборатория в САЩ откриха проби с опасния вирус на едрата шарка, тече разследване

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес