Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отмъщение за вагнеровците в Мали: Удар с дронове и жертви (ВИДЕО)

31 юли 2024, 07:32 часа • 2949 прочитания

След удари с дронове най-малко шестима цивилни са убити в северната част на Мали - според местни източници, предаде БГНЕС. Операцията е на централната власт в африканската страна - и изглежда като отговор на засадата от страна на туарегите, при която бяха избити десетки вагнеровци и малийски правителствени войници.

Какво точно се е случило

Информация за убити поне шестима цивилни е на АФП, според местни източници. Ударът е нанесен в района на град Тинзватен (Тинзауатен) - точно там, където вагнеровците бяха изклани, като от армията на Мали потвърдиха операцията: Кървава смърт застигна десетки вагнеровци в Мали (ВИДЕО)

Армията заяви, че нападението е било извършено в рамките на механизма за колективна отбрана на наскоро създадената Конфедерация на държавите от Сахел, която обединява военните режими на Буркина Фасо, Мали и Нигер.

Още: Продължението следва: Украинското разузнаване намекна как е участвало в разгрома на вагнеровците в Мали

"Безпилотните самолети убиха най-малко шестима цивилни във вторник - сред тях суданци, нигерийци и чадци", заяви местен служител след нападението. Друг служител обвинява малийската армия и подкрепящите я вагнеровци, че са убили 10 души при нападението.

Говорителят на сепаратистите Мохамед Елмаулуд заяви пред АФП, че "огънят на безпилотните самолети на малийската армия, придружени от дронове на "Вагнер", е бил насочен към цивилни златотърсачи, работещи в мина близо до алжирската граница". Той добави, че има "десетки загинали, главно нигерийци, хауси и чадци".

Източник от официалната власт в Мали заяви пред АФП, че "безпилотните самолети са се прицелили и са поразили пикап, превозващ терористи и техните оръжия", без да дава повече подробности.

Популярният руски пропагандно-военен телеграм канал "Рибар" публикува видеа от удара, с уточнение, че с произведени в Турция дронове "Байрактар" са нанесени удари на туарегите. "Според различни сведения вече са убити от 10 до 40 бойци. И тези атаки вероятно няма да са последните", добавя каналът, според когото туарегите се мобилизират за нови акции срещу малийската армия и "Вагнер": Не НАТО и извънземните, а ние се провалихме: Близък до Путин източник за клането на ЧВК Вагнер в Мали

Малийската армия и "Вагнер" признаха, че в събота (27 юли) са претърпели сериозен неуспех в региона, като са понесли тежки загуби в боевете срещу сепаратистките бунтовници и джихадистите.

Алиансът CSP-DPA, предимно туарегска сепаратистка коалиция, обяви голяма победа над армията и руските ѝ съюзници през уикенда след три дни интензивни сражения в района на Тинзауатен. Свързаната с "Ал Кайда" групировка Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen (JNIM) също заяви, че е нападнала военен конвой и наемници на "Вагнер" южно от Тинзауатен. JNIM заяви, че е убила 50 руснаци и 10 малийци.

Още: Туарегите бяха 1000, пленените ще откупим: Z-пропагандистка с нови детайли за разбитите вагнеровци в Мали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес