Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международен натиск срещу лидерите на преврата в Мали

19 август 2020, 20:27 часа • 1657 прочитания

Лидерите на преврата в Мали се сблъскаха с вълна от международен натиск ден след като свалиха президента на фона на месеци на масови протести, предава AFP.

Гласове на неодобрението дойдоха от САЩ, Африканския съюз и Европейския съюз - всички те настояват военните лидери да освободят президента Ибрахим Бубакар Кейта, премиера Бубу Сисе и други служители, взети в плен на 17 август, припомня агенция Фокус.

Кейта, притиснат от месеци протести заради икономическа стагнация, корупцията и ислямистките бунтовници, заяви в телевизионно обръщение, че военните ръководители не са му дали друг избор, освен да подаде оставка.

Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе спешни преговори за ситуацията по-късно в сряда, на фона на международните дипломатически усилия за изход от кризата.

Както Франция, така и Германия подкрепиха посредничеството на западноафриканските страни, но усилията на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) миналия месец да посредничи пропаднаха, след като опозицията го отхвърли.

Настоящият председател на Африканския съюз (АС), президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, призова за "незабавното завръщане към гражданското управление, а военните да се върнат в казармите си", а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че всички затворници трябва да бъдат освободени незабавно.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес