Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17 души загинаха след пожар в училищно общежитие в Кения (ВИДЕО)

06 септември 2024, 15:04 часа • 3220 прочитания

17 души са загинали след пожар в общежитие за момчета в Кения, предаде BBC. Други 14 души са ранени и са в "различни болници", съобщават властите.

Какво се знае до момента?

Повече от 150 ученици са били в общежитието, което се е запалило около полунощ, каза шефът на местната полиция Пиус Муругу. Огънят се е разпространил много бързо, тъй като повечето сгради в училището са дървени, разказва журналист от телевизия Citizen. В училището се обучават общо 824 ученици, предимно на възраст от 5 до 12 години.

Президентът на Кения Уилям Руто казва, че новината за пожара е "опустошителна" и нареди разследване на причината за пожара.„Молим се за бързо възстановяване на оцелелите“, каза той в социалните медии.

„Инструктирам съответните власти да разследват щателно този ужасяващ инцидент. Отговорните ще бъдат подведени под отговорност.

Подготвени ли са кенийските училища за пожари?

Доклад, публикуван преди четири години, предупреди, че много средни училища в Кения не са добре подготвени да реагират на пожари и не се придържат към правителствените стандарти за безопасност.

Докладът на главния одитор на страната, който разгледа около 40 средни училища от цялата страна, разкри, че много от тях нямат подходящо оборудване за справяне с огнища на пожар и не са конструирани в съответствие с изискваните стандарти за безопасност. ОЩЕ: Подпалиха парламента на Кения (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес