Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени създадоха кристал, поглъщащ кислорода от въздуха

03 октомври 2014, 09:40 часа • 5751 прочитания

Изследователи от Университета на Южна Дания обявиха, че са създали кристал, който извлича кислорода от въздуха и дори от водата, пише Popular Science. Само една лъжица от веществото е достатъчна за поглъщане на кислорода от една стая.

Кристалът е сол, направена от кобалт, която има свойството да съдържа кислород в концентрация 160 пъти по-голяма от тази във въздуха, който дишаме. Още по-впечатляващ е фактът, че кристалът може да освободи всичкия погълнат кислород при нагряване или в среда, в която липсва кислород.

В съобщение до медиите авторът на изследването Кристин Маккензи оприличава веществото на хемоглобина в кръвта ни, който използва желязо, за да се свързва и да отделя кислород в човешкото тяло.

Кристалът би могъл да има редица приложения. В медицината - за създаване на богата на кислород среда за пациенти с белодробни заболявания. Водолазите биха могли да оставят кислородните бутилки на сушата, казва Маккензи. “Няколко зърна съдържат достатъчно кислород за един дъх, а и материалът може да абсорбира кислород от водата ”.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес