Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природата решава и дали депутатите са боклуци

04 февруари 2015, 09:30 часа • 5392 прочитания

Природата решава дали на 15 години си дете или жена. До тази абсурдна теза стигна депутатът от ДПС Илия Илиев в защита на партийната повеля да се отрича предложението на социалния министър Ивайло Калфин да не се дават детски надбавки на майки, чиито деца са майки.

Коментар на редактора

Природата значи решава? А решава ли за 14-годишните? За 13-годишните? 12-годишните? 11, 10, 9, 8?

В България има едно нещо, наречено Наказателен кодекс, което уж трябва да решава вместо природата. Ето какво пише в него дословно:

Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до шест години.

(2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Г-н Илиев съвсем умишлено посочи възраст от 15 години - за да не влезе точно в хипотезата на посочените по-горе текстове. Но каза на всички слушащи го да идат по дискотеките да видят 15-годишните и дали те са деца или жени. Интересно той в кои дискотеки ги е видял и сигнализирал ли е за нарушение на следния бългаски закон - Закон за закрила на детето:

Права и задължения на родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете (Загл. доп. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.)

(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

Според Общата теория на правото законите се създават на базата на морал и етика. Това са неизмерими категории, но всеки един от нас вътрешно си има мярката. Моята мярка какво е решила Природата спрямо г-н Илиев е категорична - ще ми е безкрайно интересно каква ще е неговата, ако деветгодишното му дете стане родител. Сега, след година, две, три или шест - като стане на 15 години!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес