Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Православният, който избива деца. Вярвайте му още, подкрепяйте го, адът е близо

11 юли 2024, 08:38 часа • 10424 прочитания

Строят навремето Байкало-Амурската магистрала, обаче някой постоянно взривява ли, взривява отделни участъци. Ченгета и военни дълго разследват и накрая откриват в гората белобрад дядка и няколко бункера с бомби и оръжия, а той си признава - "Аз бях, нали трябва да спрем германците". "Абе, дядо, войната отдавна свърши". Виц е, ама за родните путинисти си важи с пълна сила.

Забелязвате ли, че напоследък те не са чак толкова гръмогласни? Съдейки по социалните мрежи, намаляват с всяка ракетна атака по Украйна.

Личните ми наблюдения и разговорите ми с различни по социален статус българи показват сериозен спад в доверието към Путин. Само допреди година все още срещах вярващи в правото на Русия "да си вземе териториите" и размахващи Лермонтов и Чайковски като индулгенция за войната.

Говоря за хора предимно с висше образование, предимно от по-старото поколение, възпитавани в любов към СССР и към нашите братя-освободители. Типичният профил на българския русофил, израснал във времето, в което дори най-малката критика към руснаците беше вражеска пропаганда и за нея се полагаше затвор.

Още: Шарл Мишел: Украинците защитават и страната си, и нашите общи ценности (ВИДЕО)

Днес нагласите са доста по-различни. "Путин вече прекали", "Този май наистина не е добре", "Не мога да повярвам, че руснаци избиват руснаци", "С русофилството бях дотук", "Като нищо може и нас да бомбардира" и така нататък.

Личните впечатления не са социологическо проучване, но пък никога не са ме подвеждали по отношение на обществените нагласи у нас. Настроенията силно се промениха, особено в последните дни. Обикновените хора стават все по-критични към Путин и към руската армия. А след атаката срещу детската болница в Киев "Охматдит" дори най-преданите русофили са силно разколебани в правотата си и тази на Москва.

Ужасяващите кадри и видеа обиколиха света. И никой нормален човек няма да повярва, че "укрите сами си го направиха" - нещо, което често се чуваше доскоро и при други атаки.

Живеем във века на технологиите, затова пропагандата, особено залагащата на "братството", е вече безсилна. Всеки с някакви средни познания по руски език би могъл да открие и да се информира дори от рускоезични медии, ако не вярва на украинските или пък на световните агенции. Да види истината с очите си, а не да твърди, че всичко е манипулация и че Путин едва ли не се бори за важна за руснаците кауза.

В последното вече и самите руснаци не вярват, но ги е страх, а и повечето от тях няма нито как, нито къде да избягат. Все по-малко стават онези, които искат войната да продължи. Стига се дотам, че на фронта се изпращат недоизлекувани инвалиди от същата тази война. Този факт говори достатъчно сам по себе си.

Още: На куц крак и без патерици, но в Украйна заради Путин: Руските войници днес (ВИДЕО)

Вчера се видях с рускиня, чийто живот е минал изцяло в България, понеже е омъжена за българин. Знаете ли колко има такива у нас - хиляди! Не съм си общувала с всички, но моята приятелка се разплака, когато заговорихме за атаката по детската болница в Киев. Нейната баба е от там и по думите ѝ голяма част от населението е с руски корени. Какво са виновни тези хора, че Русия се управлява от безскрупулен завоевател, решил да се прави на император, като покрай враговете избива и своите?

Феновете на Путин у нас катастрофално намаляват и ако някой продължава да подкрепя официалната руска политика, значи подкрепя военнопрестъпник.

Още: Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Има неща, за които няма оправдание - нито геополитическо, нито каквото и да било. Избиването на деца е диващина, зверство, нещо напълно неадекватно. Бомбардирането на болници, в които има хора оперирани или на диализа - това какво е, ако не варварство?

Доскоро българските поддръжници на Путин на подобни твърдения реагираха с нещо за американците - че искали целия свят да превземат и че те също избивали невинни хора, например във Виетнам, а и Хирошима да не забравяме. Да, в историята и назад във времето всички нации имат от какво да се срамуват. Но да оправдаваш едни безумия с други безумия не е много логично.

Още: Русия целенасочено е ударила детската болница в Киев с ракета X-101: BILD (СНИМКИ)

И изобщо не става дума за русофилия и русофобия. Всеки има право да харесва или да не харесва лидер, страна или народ - това е едно. Но да подкрепяш някого, който избива наред и се кани да го прави още дълго време - това е безумие. Той, големият "християнин", който на база на православието се готви да възстановява империята, вече е загубил половината от нея, колкото и да е тя само намерение. Нищо християнско няма в него.

Православният, който избива деца, но не знае как да се прекръсти правилно. Вярвайте му още, подкрепяйте го, адът е близо: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин

За съжаление, точно прокламиращите православни ценности са онези, които все още се възхищават на Путин и с настървение твърдят, че само той може да се справи с "гнилия" Запад. Само че на повечето от тях децата им са именно в "гнилия" Запад, а и внуците им вече там растат. Самите те също не биха отишли да се бият в тази война и вместо това обикалят същия този анатемосван Запад, снимат се в прекрасните му градове и се фукат.

Що не идете да се снимате на Червения площад, другари?

Единственото, което правят все още наличните родни путинисти, е да предъвкват опорките на Кремъл. 

А Кремъл днес създава страх. Ракетните удари по граждански цели имат точно такъв ефект - хората да се страхуват.

Нищо ново и нищо изненадващо. Русия работи така от времето на Сталин. Само че повечето от родните русофили нищо не са чели от Достоевски. Нямат представа, че Гогол, обявен за руски класик, всъщност е украинец.

За разправата на руската държава с носителя на Нобелова награда Борис Пастернак, както и с безброй други творци, учени и таланти просто е излишно да се спори.

По-добре е да се чете повече. И да се мисли. Вече не е забранено.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес