Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оздравяването ни минава през безразличието към комунизма

16 ноември 2017, 10:44 часа • 8180 прочитания

Социализмът ни става все по-безразличен. Това е основният извод от ново проучване, което изследва обществените нагласи към социалистическия период у нас. Прави сериозно впечатление, че на повечето от отговорите най-фрапиращ процент събира позицията "Не мога да преценя/Не знам". Тази безразличност достига дял между 30% и 50% от отговорите, което е много показателно.

От една страна слабата информираност и заинтересованост към комунистическия период в България може да се прочете като негативна тенденция - младите не се интересуват от историята, а тя е важна, защото от нея трябва да си вадим поуки. Не е добре един толкова близък исторически режим да бъде забравян, защото уроците, на които той научи българския народ, са ценни и трябва да бъдат помнени и предавани.

Слабата въвлеченост на голяма част от българите в темата за социализма обаче има и положително измерение. Дали тълкуванията са в посока, че българският преход е свършил или не, няма значение. Факт е, че годините на социализъм у нас имаха и продължават да имат изключителен ефект върху съвременния социално-политически живот в България. Много хора днес са там, където са, благодарение на действията си преди десетилетия. Много от децата им днес - също. Комунизмът повлия на народопсихологията и на ценностите ни, а това е упорито наследство, което оттеква през поколенията. Обременеността ни от този период може да бъде преодоляна, но за това трябва време. Естествената смяна на същите тези поколения ще спомогне за изчистването на насъбрания боклук в социалните отношения, политиката и икономиката, и ако положим достатъчно усилия, ще можем да се възстановим и да се оттърсим от всичко нежелано.

Тази философия е стара - дори Библията разказва как Мойсей водил евреите 40 години през пустинята, докато ги отведе до Обетованата земя, за да умре и последният, роден в робство. Защото отдалечаването от един порочен период става само така - чрез времето. От изключителна важност е България да се обнови с нови, млади хора, които не помнят издевателствата и извращенията на онзи режим и които не са повлияни психически от него.

Ето защо резултатите от проучването може да се окажат добра новина. Вече е ясно видимо, че този процес е започнал. Почти половината българи - предимно младите хора, отказват да се обвързват емоционално със социализма и това е естествен етап от процеса на заздравяване на раните от този период. Скоро за тях въпросите за комунизма ще са същите като въпросите за Средновековието - като за важен, но отминал и далечен етап от историята на страната.

И така трябва да бъде. Напред можем да продължим само усвоили уроците на историята, но оттърсени от обременяващите ѝ преки влияния. Поне за това може да сме на прав път.

Автор: Десислава Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес