Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някой да каже на другарката Нинова, че е аут - наистина

11 септември 2024, 08:38 часа • 5364 прочитания

Бъркотиите и сблъсъците вляво отекват със страшна сила и само скандалът между Пеевски и Доган спасява БСП от попадане под горещия прожектор на общественото внимание.

Конфликтът в столетницата се дължи най-вече на настойчивото нежелание на Корнелия Нинова и кръга около нея да осмислят, че колелото се е завъртяло и няма връщане назад. Тя не е вече лидер и е доста грозно от нейна страна в навечерието на изборите да подлага на изпитание партията, която до вчера ръководеше. С това си поведение някак затвърждава впечатлението, че е дошла да я ръководи именно за да я съсипе.

Преценете сами. Първо праща хората си да регистрират БСП в ЦИК, въпреки че законен представител на партията е съвсем друг човек - вече е потвърдено и от съда.

Още: Съдът реши: Нинова остава в миналото на БСП, Зафиров представлява партията (СНИМКИ)

После поставя под въпрос и голямото ляво обединение, за което работиха доста хора и което левите избиратели си очакват отдавна. Даже не под въпрос, а направо го задраска, защото Свиленски и Ченчев регистрираха в ЦИК само БСП, без договорените вече за общо явяване партньори.

Това надминава и най-смелите мечти на редовия български антикомунист, антипутинист или най-общо казано - десен избирател.

Хората се скъсват от майтапи с БСП - най-вече откакто Нинова я пое. Партията може да бъде спасена на предстоящите избори, както и левицата най-вероятно. Но за да се случи това, някой трябва да каже на Нинова, че вече наистина е аут. Не зависи от нея нищо. Каквото можа - направи. Време е да отиде да освобождава други народи.

Още: ЦИК каза какво става с регистрацията на БСП: Зафиров е изтеглил документите на Ченчев и Свиленски (ВИДЕО)

Ето, прокудени оттук и оттам си създадоха свои партии и се борят за собствено място под държавната субсидия. Да пробва и тя, никой не ѝ пречи. Но да създава предизборно такава каша е, меко казано, безотговорно.

Така или иначе Атанас Зафиров представлява БСП в момента и няма как да не му се признае, че се държи мъжки. Тя едва ли ще го остави да се окопити и да създаде нужната за изборите организация, но каквото и да се опитва да прави, то вероятно ще бъде от желание да си отмъсти.

Кармично погледнато, това хич не е окей. Но нейна си работа, да се оправя.

Още: "Всичко вече е наред": Зафиров обяви, че лявото обединение е регистрирано (ВИДЕО)

Нинова докара нещата вляво дотам, че обикновеният избирател вече симпатизира на всеки, който не е с нея. Ако беше останала начело на партията и за тези избори, БСП можеше да изпадне от парламента. Проследете цифрите в последните 3-4 вота и ще се уверите.

В същото време обаче левите хора очакват и малко по-рафинирано политическо поведение, ако употребим този евфемизъм за пробивност. За “Възраждане” става дума. Тази партия отне толкова от БСП, колкото всички СДС-та не успяха.

Дали голямото ляво обединение гледа в страничното огледало? Изпреварва ги някой или пък лошо ги засича, за да ги избута от пътя. Дано да знаят кой е, какъв е и какво следва те самите да направят.

БСП все пак има малко късмет, поне засега. Няма да потъне, ако поеме спасителните пояси и спре да се прави на вселенски ляв център. Ако ли пък са толкова дълбоки разломите вътре в нея, пак не е толкова страшно - има и извънпарламентарни форми на живот.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес