Не столиците, сбърканите ценности са проблемът

10068
Не столиците, сбърканите ценности са проблемът

Във всеки Биг Брадър идва време, когато по-простите ги изпитват на столиците. Обикновено това са я моделки, я друг тип набедени за ВИП персони, които не е много ясно с какво се занимават.

И когато не уцелят и една столица или изръсят глупост от рода на "столицата на Белгия е Холандия", дълг на всички останали, имащи се за умни, е да се изцъклят и укорително да заклатят глава в стил "от тия нищо не става".

Новоприети студенти не могат да напишат правилно дори името си

Връзката между средното и висшето образование се къса още в 4-ти клас. Това коментира зам.-ректорът на Софийския университет "Свети Кли...

Защото е недопустимо да не знаеш столицата на Австрия.

Дали обаче е наистина недопустимо? И дали това е най-големият проблем?

Неоспоримо е страшно тревожна тенденцията млади хора да нямат елементарни знания. Проблем е, че училището не успява да ги принуди да ги усвоят. Проблем е, че образователната система се базира на наизустяването, а се проваля дори в това отношение.

По-големият проблем обаче е друг.

Защото има много хора, които, ако са честни пред себе си, също няма да се сетят коя е столицата на Австрия. Няма да се сетят през коя година е Освобождението и няма да могат да кажат правилно азбуката. Но въпреки това са умни хора. Добри, отговорни, с ясна представа за това кои са важните неща в живота.

Все повече млади хора не умеят да четат и пишат

Нараства броят на младите българи, които са неграмотни. Това заяви в Пловдив доц. Ангел Иванов от Аграрния университет по време на кръг...

И това е достатъчно.

Столиците не са единица мярка за това, че си "качествен" човек.

Тревожното в казуса "Биг Брадър" е, че показва момичета, които имат проблем с ценностите си. И това е нещото, което трябва да осъдим като общество. Защото моделката Х утре може и да научи столицата на Австрия. Но никога няма да запълни липсите вътре в себе си. Никога няма да преодолее комплексите си, заради които се блъска със силикон и ботокс. Никога няма да разбере защо е вредно да си кифла и златотърсачка. И ще направи такава и дъщеря си.

Затова, зарежете столиците. Утре младите момичета, които искат силикон за бала, ще научат, че столицата на Австрия е Виена. И какво от това? По-стойностни хора ли ще станат? Като научат годината на Освобождението по-стойностни хора ли ще станат?

Не са фактите проблемът на заблуденото младо поколение българи. Ценностите са. Проблемът е, че е нямало кой да им каже, че ставаш качествен човек, само ако заложиш на всичко, което носиш "вътре" - в ума, в сърцето и в душата си. А не на това, което носиш "отвън".

Всеки втори тийнейджър е слабограмотен

Почти всеки втори тийнейджър у нас е неграмотен и знанията му са под долната за Европа граница. Това е един от най-важните изводи в Стр...

Това е знание, което много по-трудно се наваксва. А е много по-важно. Защото столицата на Австрия може и да не ти е от ключово значение в живота. Но достойнството, самоуважението, искреността и истината със сигурност ще са.

Затова нека престанем да цъкаме укорително с език. Лошото образование на младите българи не е причина, а следствие от безпътицата, в която растат. И тя е много по-страшна.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com