Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Надпартиен кабинет? Може, ако политиците си преглътнат егото

22 юли 2024, 08:38 часа • 2108 прочитания

Започнаха совалките за надпартиен кабинет. Наричан технически, експертен и как ли още не, той може да е добър вариант. Но за да се случи, трябва да станат някои неща, които изглеждат почти невъзможни.

На първо място, партиите да отстъпят от огромните си претенции. Тази била номер едно, онази била реалният победител, трета пък е готова да състави експертно правителства - хайде, успокойте се. Ако се успокоите, ще вземете по-трезви решения.

Егото на политиците е онова, което най-много спъва идеята за надпартиен кабинет. Ако го преглътнат, ако се огледат какво се случва с народа им, те имат повече шансове да намерят добър вариант.

Още: Остри речи и ясни знаци за новото правителство: Старт на юбилейния 50-и парламент (СНИМКИ и ВИДЕО)

Този добър вариант си беше ясен от самото начало. Простата математика, пък и по-сложната, изключва реализация на мандат от която и да било парламентарна група още от първия ден на 50-ото Народно събрание. Беше ясно дори на лаиците, че никой с никого няма да се коалира. И защо чак сега се сетихме за този обявен за спасителен вариант? Защото лидерите искаха да си поиграят на мандатоносители.

Като резултат всеки от тях трябваше да мине през поредица от отрезвителни шамарчета, за да види реалността. А тя е много, много грозна. Поради неумението на нашите управници да правят политика хората не гласуват или гласуват хаотично, нелогично, с отвращение.

Е, каква парламентарна реалност да очакваме, освен хаотична, нелогична и отвратителна?

Дойде моментът, колкото и да е късно за китката на либето, най-сетне младите да се вземат. Нищо, че не се обичат. 

Още: Нинова очаква правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН

Ама какво ѝ е на сегашната ситуация? Борисов си управлява чрез Главчев - за какво са му избори? 

Експертното правителство ни се представя като панацея. Но тръгвайки към него, ще имаме нужда от експерти. Бих поздравила всеки свестен човек, който се реши да си сложи главата в торбата в този момент. Ще се намерят сигурно, но няма да е никак лесно - процесите на разпад са твърде силни и непрогнозируеми на този етап. Та не се знае ако някой се навие да бъде министър дали ще е наистина свестен или ще е от онези, които точно в мътната вода идват на риболов.

И с оглед на фактора "нема 'ора" експертното правителство трудно ще се сбъдне.

Вариантът избори - той би бил доста изгоден точно за партиите, в които има сътресения. Едно ново разместване и раздаване на картите може да има целебен ефект за тях, защото всяка партия се мобилизира при наличие на враг. А в изборите всеки ти е враг.

Но какво да се прави - след несполучливото действие събиране на петдесето поред Народно събрание може да има сполучливо действие на изваждане от него. При някои - за дълго. При други - завинаги.

Още: Ще надживее ли 50-ият парламент своите предшественици?

ГЕРБ, колкото и да говори Борисов "отиваме на избори", едва ли ще има по-добър резултат. ДПС - също. Там нещата вървят към мощен катарзис и не се знае така наречената група на Пеевски дали изобщо има електорална база.

ПП-ДБ имат нужда от известно време, за да се стегнат за нови избори. А и отливът при тях не може да се нарече пренебрежим. Може би затова поискаха от Радев малко време, но явно колегите им или не ги разбраха, или просто искат нещо друго, а не антикорупционни закони. Отделно не се знае докога ПП-ДБ и откога - ПП и ДБ.

"Възраждане" се точи да заеме по-предно място в следващата класация и може би само те са сто процента печеливши от такъв развой на нещата. Развеличаването е в ход и избирателите на "Величие" ще се преориентират.

Много, наистина много печеливш от незабавни избори би бил някой тайничко загряващ край тъчлинията нов политически проект. Но, съдейки по появяващите и увяхващи почти моментално такива проекти, тази вероятност граничи с утопия.

Всъщност факторът, който ще даде тласък в едната или в другата посока, са президентските избори в САЩ. Затова ще се тупа топката още известно време. Което, погледнато реалистично, може и да не е толкова лош вариант.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес