Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Момчето не иска да си отива. Но ще му се наложи

29 август 2024, 09:03 часа • 18687 прочитания

Ако беше се вслушал в Борисов, Пеевски нямаше да я докара дотук. Ако беше контролирал лакомията си за власт и влияние - също. Но какво да се прави, човек е такъв, какъвто е. И прави това, което може.

А дали може Пеевски да контролира процесите в ДПС? Докъде се простират мераците му? Засега е ясно само това, че всяко решение, което не му допада, ще отиде на съд. Въпросът е този съд дали ще се старае да е успореден на неговата линия или не. Съдейки по огромния ущърб, който му причини изключването от партията, той едва ли вече има чак такова влияние - но бъдещето ще покаже най-сигурно.

Още: Доган подлъга Пеевски: Шах с пешката с изключването от ДПС

Точно по начина, по който той си е осигурявал това влияние в съдебната власт, действат и противниците му. И нищо чудно голямата му лична гвардия от верни досега прокурори, съдии, дансаджии и всякакви от този десен просто да го отсвирят. Защото ще имат по-добра оферта. Те винаги са предани на по-силния. Както, впрочем, и хората от бизнеса. Част от тях вероятно не са очаквали точно такова развитие на нещата, но бързо ще вземат завоя.

Но много повече са онези, които отдавна са му вдигнали мерника - хората с по-едрите пари, които той имаше нахалството да притиска, че и да ги ограбва. Вижте срещу кого са организирани наказателни акции в последните десетина години и ще видите, че резултатът идва не от факирските умения на Доган, а от бизнес, решил да разкара Феномена.

Още: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

Че Доган си има качества, авторитет сред електората и достатъчно "пауър", има ги. Но без икономически гръб би бил обречен да стане слуга на довчерашния си чирак. Към днешна дата е повече от видно, че го има.

Познавайки уменията на Доган да калкулира всякакви неща, едва ли ще е действал импулсивно с изключването на Пеевски от ДПС. Цялата му акция вероятно е била планирана от месеци, тоест, още по времето, в което с едната ръка го е галил, а с другата е редил пъзела със специалното отсъствие на Пеевски.

Да, всички виждаме, че момчето не иска да си отиде. Но ще му се наложи.

На Пеевски това му е първата война със свои. На Доган му е N-тата. И колкото и да твърдят политически анализатори, че Пеевски ще победи в тази война, това не изглежда реалистично. Бисеров победи ли? А кой беше той и дали Пеевски не е само бледа негова сянка?

Още: ПП-ДБ: Борисов и Пеевски отново ще правят избори

Има и една много важна причина, поради която той не може нито да вземе, нито да ползва марката ДПС. Хората, които гласуват за тази партия, никога няма да го припознаят като свой. А в тези среди това е първото, да не кажем и единственото условие, за да те уважават.

Поглеждайки цялата картина, няма как да не забележим ловкото измъкване на Борисов от ситуацията, в която би му се наложило да избира кого да подкрепи. Той много директно призова Пеевски да се успокои. Публично и без да го питат изрече тази препоръка. Което си беше сериозно предупреждение за Феномена, но той не го чу.

Борисов може да има всякакви кусури, но е ловък политик. Интуицията му подсказва кой ще надделее и че това няма да е санкционираният по Магнитски.

Още: Не успя да излезе от сянката на Пеевски: Божидар Божанов за втория кабинет на Главчев

Нищо не му пречи в следващия парламент да си посипе главата с пепел - и заради омърлявената Конституция, и заради няколкото съвместно с Пеевски подкрепени законопроекта и да излезе сух от водата. На него това му се удава. Не само защото има свои хора - има си и интуиция, базирана на опит, какъвто Пеевски няма.

Едно е да те пазят цял живот, съвсем друго е ти да си пазил. Във втория случай знаеш много по-детайлно какво може да ти се случи.

Борисов със сигурност е на страната на Доган. Радев - също. За ПП-ДБ е ясно - те за нищо на света няма да се асоциират отново със скута, в който били седели, и с мазното турско кафе, което били пили. БСП с двайсетината си израстъка - не че има значение, но ще гледа да не е съвсем успоредна на яростния евроатлантик. ИТН и "Възраждане" също нямат никакви причини да са с него.

Тоест, дори и да влезе в следващия парламент, Пеевски ще е едно ново, но много самотно начало.

 Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес