Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Групата съветски учени проспа десетина години: Феноменчо а-ха да я погълне

17 юли 2024, 08:38 часа • 11323 прочитания

Чертаенето на икономически схеми, свързано с фабрикуването на политически Франкенщайни, очевидно не е най-силното умение на онова, което наричаме задкулисие. Защото ако беше, нямаше да се провалят с гръм и трясък всевъзможни обилно наръсени с пудра "проекти" и един self-made хитрец от Банкя нямаше да ги бие един по един и всички заедно.

Проблемът на заетите с политическо инженерство у нас е в това, че се смятат за гениални. Понякога им трябват години, за да разберат неща, които са видими от пръв поглед. Като например това, че Феноменчо е лаком в галактически мащаби. И че е готов да погълне всичко, включително и създателя си - нещо, за което отдавна предупреждаваме.

Още: "Ф" като Феномен, "Ф" като Франкенщайн

Лакомията да превземаш, знаем, движи света. Империи са се създавали и са рухвали заради нея, войни са се водили и се водят пак поради същото. Най-вероятно точно това феноменално качество е впечатлило онзи (не)знаен лабораторен екип, сътворил чудото, зинало днес да лапне света.

Тази група съветски учени обаче или има проблеми със сензитивността, или просто е решила да подремне, докато нейното творение превзема държавата. Надявала се е, че ще е в нейна полза. Е, малко не е познала.

Едва ли в плановете е било включено шеметното развитие на Феномена до Феодал. Защото в държавата ни към днешна дата не останаха конкурентни нему владетели.

Ако идеята е била да контролират чрез него всички финансови потоци и целокупния бизнес, как са си представяли, че ще продължи това в бъдещето? Че той ще се спре? Че ще се насити? Че ще успеят да го отстранят?

Още: Пеевски не уцели момента за цялата власт, а Доган действа реактивно: Анализ на Левон Хампарцумян (ВИДЕО)

Инфектиран участък се отстранява само до един момент, после вече е дал метастази. И всяка операция е или излишна, или високорискова.

Ние, за съжаление, вече сме в етапа на метастазите.

Но за да си припомним какво точно са направили създателите на Феноменчо, ще изброим видимите резултати. С уточнението, че има и невидими, които тепърва ще намерят своето проявление.

Правораздавателната система е смъкната от пиедестала и вече не е онзи стълб, около който се гради силната държава - ако изобщо някога е била. У нас, ако си неудобен, можеш да получиш съвсем персонифицирано правораздаване, да бъдеш просто линчуван и няма адвокат на клетата ни територия, който да те спаси.

Още: Хаосът ражда чудовища. Въпросът е какво ще се роди в този хаос и каква ще е ролята на ДПС

Службите са пробити - дотолкова, че вече сами със себе си се шегуват. Нямаха късмет - особено ДАНС - да им бъде шеф лично Шефът. Той си управлява и не лично доста структури, неговите хора са навсякъде. Всеки, който си е имал работа с министерства, общини и всякаква администрация, знае за какво става дума. Точно те скоро ще останат с доходи наполовина и е добре да се поогледат, преди да продължат с досегашното си верноподаничество. Защото Шефът ще се оттегли, но те ще останат. А все някой трябва да отговаря за купищата безобразия, така че...

Прокуратурата. Кога това оръжие за борба с престъпността се превърна в най-обикновена бухалка, удряща по този, когото посочи Шефът? В последните десетина години, странно съвпадащи с възхода на един Успял млад човек. Да не забравяме, че кариерата му все пак тръгна от Следствието.

Още: "Прокуратурата сама се разобличи, че действа като колцентър за политически поръчки"

Медиите. Не са на последно място, разбира се, но са най-болното. Кога те се отрекоха от своята обществена функция - да просвещават аудиторията, да възпитават страст към мисленето, да дават различните гледни точки и да търсят истината, колкото и да е относителна? Кога професионалните стандарти се сведоха до това да предлагаш висок клас слугинаж? И не съвпада ли стартът на Успешния млад мъж с промотирането му като медиен олигарх?

Бизнесът. Покупко-продажбата на всякакви неща е процес, в който рядко печелят и двете страни поравно. Винаги единият е малко по-прецакан. А знаете ли колко прецакани има само от появата на лавкаджийството с правописната грешка? Хиляди. Дребните пари обаче приключиха и в един момент трябваше и банка да бъде съборена, за да се разграби и да се придобие достатъчно кеш.

Пустият му кеш, той пък никога не е достатъчен.

Още: Подай насам този кеш: Феномена настъпва мотиката

Ако имаше поне малко градивна мисъл в българското политическо инженерство, всичко това нямаше да се случи. По света си е прието да се говори за корупция в допустими размери. Тоест такива, в които функционирането на държавата не е застрашено.

У нас държавата буксува от години. Всеки неин гражданин може да го потвърди. Но това доскоро не тревожеше политико-инженерната лаборатория. Казват, че разсроченият дълг на ТЕЦ Варна бил тапата, с която гръмнали празничното шампанско. Други търсят връзка с войната на Русия в Украйна. Така или иначе, доскоро скандал нямаше.

Скандалът дойде едва когато чиракът реши да присвои инструментариума на майстора си. Да му вземе фабриката за етнически кьорфишеци, балансьорски сглобки и едро политическо брокерство. На него - Хидроинженера, Феноменоинженера и Почетния Наш Лидер.

Още: Гюнер Тахир: Пеевски и хората му ще бъдат принудени да напуснат ДПС

Ако не беше се стигнало до тази нагла експрориация, какво ли ни очакваше? Феодализъм, какво друго.

Изглежда хитро измислено - Пеевски е виновен за всичко лошо в държавата, но се появява Доган и се възцарява ред и справедливост.

Изглежда, но не е.

Отговорността за продукцията се носи от производителя. И каквито и локуми да ви разтягат, става дума за пари. В случая - за доста.

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес