Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС без ДС е добре, ама още по-добре е ДПС без ДП

25 септември 2024, 08:38 часа • 1015 прочитания

Заигравка с абревиатурата на партията, от която бозае 20 години. Нищо повече от това не е дълбокомъдреното послание на Пеевски, че ДПС без ДС е Ново начало.

Ново начало със старите Държавни предприятия. И за прикоткване на турскоезичния електорат - "ще обесим" виновните за Възродителния процес. Смях в залата. Пълно безсилие, но явно по отношение на посланията толкова си може.

Как ще промениш генезиса на тази партия, която, както повечето ни партии, си е създадена от бившата Държавна сигурност? Вездесъщата дълга ръка на другарите, назначили част от днешните милионери и дърпащи конците чрез своите агенти, сътрудници, деца, балдъзи и каквото още се сетите.

Още: "ДПС без ДС": Пеевски се закани да накаже "виновниците за "възродителния процес"

Да промениш миналото е възможно само ако си романист, а Момчето, както го нарича Доган, е доста далеч от този жанр. А колко по-добре би било ако някакви букви се махат, да са ДП - легендарният необяснен и до ден-днешен монограм върху редица писмени свидетелства, които за родната прокуратура са нещо като латинския израз Graeca sunt non leguntur (Гръцко е, не се чете). Перфектното оправдание, датиращо от древността.

Ако продължим още малко с латинския, можем да споменем и Mala herba cito crescit (Лошата трева бързо расте). Докато хидроинженерът се наслаждаваше на кефлийското си настроение, раздаваше порциите и връткаше обръчи от фирми, собственото му творение избуя и превзе не като бурен, а като храсталак с шипове почти целия терен.

Още: "Демокрацията е под сериозна заплаха": ДПС-Доган с решение за участие на изборите в коалиция АПС

И сега се надяваме само на Deus еx machina (Неочаквана намеса, развръзка чрез външна намеса). Дотам сме я докарали.

Но виновниците си имат имена. Имат си и отговорности.

И да, не сме всички виновни и изобщо не е наша работа "да се извиним", както Доган апелира.

Това, че той самият разбра какво чудовище е отглеждал, едва когато то посегна на собствените му притежания, издава само едно - до този момент не му е пукало изобщо. Защото докато прехваленият му Феномен унищожаваше цели браншове, отнемаше бизнеси, съсипваше медии и вилнееше из всички институции, той си подремваше в Сараите.

Още: Доган: Срам ме е от Пеевски! Голямата им цел е да елимират ДПС

Събуди се и обяви: "Всички сме виновни за това явление, което стана. Всички, включително и аз. Трябва да намери воля, сили и да се извиним на цялото общество и на първо място на нашите хора., на нашите избиратели, на нашите гласоподаватели. Грешката е направена и тя е от години. Трябва да се извиним, защото допуснахме подобно явление".

Да, господин Доган, така е - Qui vere severit, autumno metet (Който е сял напролет, ще жъне наесен).

Още: "Ф" като Феномен, "Ф" като Франкенщайн

Жъне ето какво:

  • Години наред той извоюва лични позиции в съдебната система безхаберно, от името на ДПС.
  • Имаме вина за това, че се правехме, че не го забелязваме.
  • Трябва да свършим работата докрай, за да издигнем статуса на ДПС
  • Не съм си представял, че наши кметове ще репресират наши хора.
  • Срам ме е от действията на това момче.
  • Голямата цел е да се елиминира ДПС от политическата сцена на България и да атакуват единството на нашата общност.

Но както се случва в митологията, пък и извън нея, никой създател на чудовище не е успял да го унищожи. Обикновено става обратното. И точно това е причината за констатацията "момчето е заплаха за демокрацията".

Още: Прогноза: Доган ще победи Пеевски на изборите, но и двете формации ще влязат в парламента

Ясно е какво ще прави Доган - ще се бори със зъби и нокти за своята партия, колкото и късно да се е сетил. А за нас като общество не остава друго, освен да чакаме исторически виждан многократно край - "чудовището" да се задави от собствената си алчност. Това засега изглежда единственият изход. Защото нито прокуратурата, нито следствието, нито съдът ще се емнат да го отстраняват и всички знаем защо.

От кого е научил тези похвати? Не ги е изобретил той най-вероятно. Просто по-брутално ги прилага.

И ако Доган наистина е решил, че има сили и ресурс да заработи за държавността, в чието име възкръсва, да действа - Nec plus ultra (Повече няма накъде).

 Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес