Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чий ли инструмент ще бъде Сарафов? На Господ няма как, заето е

16 октомври 2024, 08:38 часа • 1519 прочитания

Защо се спотайва един толкова ценен, да не кажем безценен юрист като Делян Пеевски, защо си трае, та не вземе лично да оглави прокуратурата? Тази многострадална институция, обект на какви ли не апетити, но в крайна сметка оставаща си все още под личното му командване.

Но, както се казва, по-добре да внимаваме какво си пожелаваме.

Страх или зависимости парализират всички останали, които не смеят да гъкнат? Или и двете? Кое му е нормалното на сегашната ситуация - единствен кандидат за поста, нулева конкуренция и нулево съпротивление от страна на същия онзи ВСС, който освободи Гешев и днес издига Сарафов.

Само си помислете - седем години мандат. Пълна неприкосновеност. Дори президентът не разполага с такива екстри. Както, впрочем, и никой друг в държавата. Ето защо е тази битка. И защо е толкова важна. На нея лежи цялата реформа и с нея са свързани всички усилия за промяна.

Още: Проверката срещу Борислав Сарафов за "Осемте джуджета" е удължена с два месеца

Да припомним ли какви - ако някой е забравил, от 2013 година площадите се пълнят с хора, нежелаещи корпулентна сянка върху демокрацията у нас. Ако това искаме - пълни площади, то лесно ще се случи, на крачка сме от това и ВСС скоро ще я направи. Но от пълни площади ли има нужда България в момента? 

И като стана дума за президент, скоро той ще трябва да упражни едно ключово свое правомощие - да подпише указа за нов главен прокурор. Помним колко се колеба за Гешев, но за ужас на повярвалите в него взе, че подписа.

Още: Гешев си иска 20-те заплати: Съдът насрочи делото му за 250 хил. лв. срещу прокуратурата

Този указ ще е по-различен и подписването му може да е фатално за Радев, ако изобщо го интересува развитието му като политическа фигура. Подпише ли го, ще признае, че в България е напълно нормално главен прокурор да стане човек, поддържал близки, явни и широко усмихнати контакти с Петьо Еврото.

Самият Сарафов ще се види в приключение, защото ставайки главен прокурор, няма да бъде толкова неуязвим, колкото му нашепва неговият повелител. Защо му е тази беля на главата, само той си знае. Вече два пъти обяснява, че не иска да бъде нито кандидат за главен прокурор, нито за временно изпълняващ длъжността. Като не иска, а го прави, значи го принуждават. Е, колко са хората, които могат да принуждават такива фигури да правят неща, които не желаят да правят?

Още: Татяна Дончева: Главният прокурор се чуди накъде да криви и на кого да услужи

Гешев се провъзгласи за Инструмент Господен.

Интересно Сарафов чий инструмент ще бъде - Господен вече е заето.

Впрочем, президентът беше категоричен, че няма как да се повтори филмът "Гешев" с един-единствен кандидат. Тоест, ако все пак изборът стане факт, той вероятно ще сезира Конституционния съд.

Според Велислав Величков от инициативата “Правосъдие за всеки“ Радев има пълното конституционно основание да не подпише указа заради изтеклия мандат на Висшия съдебен съвет. Според него, а и според редица водещи юристи, сегашният ВСС е сериозно компрометиран и няма представителност, защото нито парламентът, нито професионалните квоти стоят зад настоящия му състав. За обществено доверие и дума да не става.

Как да приемем, че е в реда на нещата точно той да избира нов главен прокурор и председатели на върховните съдилища?

Още: "Процедурата е предрешена": Адвокати се обявиха срещу избора на Сарафов за главен прокурор

Гледайки развитието на нещата в годините, логично звучи да има само един кандидат за главен прокурор и той да е точно този. Логично, защото е безсмислено да се издига друг - този ВСС така или иначе друг няма да избере.

Автор: Евелина Гечева 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес