Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

А ако реша за 500 лева да си продам гласа?

23 октомври 2024, 08:38 часа • 1001 прочитания

Обикновено в седмицата на изборите едва в последните дни всеки започва да се замисля все повече дали да бойкотира и този вот или да отиде да гласува протестно например. Убедените да дадат своя глас за конкретна политическа сила отдавна са наясно със своите предпочитания и знаят, че ще гласуват със сигурност. Но тези редове са за онези първите, които ще протестират.

И си представете, че някъде там, часове преди да отворят изборните секции, един средностатистически апатичен и може би дори отчаян българин решава все пак да гласува. Но попада на новината, че на тези избори купуването на гласове върви с пълна сила, а хора със стряскащи прякори предлагат стряскащи суми за всеки купен глас повече и то за конкретна политическа сила.

Още: "Пръчът" и "Семката" да се помолят на "Отчето" да смени "Памперса" на министъра, че се не трае

В разгара на предизборната кампания вътрешният министър Атанас Илков, който си май обича класиката на Стенли Кубрик "Широко затворени очи" по темата с известните вече списъци с потенциални купувачи на гласове на "Българските елфи", изнесе данни, че на места цената за един глас варира от 50 до 150, а на други места, забележете, от 300 до 500 лв. Почти по същото време бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов надгради тази информация, като каза, че цената на гласовете е 500 лева, като има бонус от 150 лева, ако доведеш да гласува още някой в рамките на купения вот.

Разликата от 50 до 500 лева

Щом стане въпрос за купуване и продаване на гласове, клишето винаги звучи по следния начин: "Не продавайте бъдещето си за 50 лева или за кебапчета". За 50 лева - да. А за 500?

Как стана така, че за 3 години на непрестанни избори цената на глас е скочила десетократно (макар инфлацията да е с едноцифрени стойности, например)? Как стана така, че битката вече е толкова ожесточена и скъпа, че се хвърлят мащабни ресурси от някои феноменални политически играчи? Как стана така, че има хора, които не биха се и замислили да участват в подобен тип престъпление, но пък я вижте - 500 лева дали няма да променят тази нагласа? А ако решим да търсим някой да ни купи гласа за 500 лева?

За тази почти половин минимална работна заплата всеки, който продаде гласа си, може да си осигури:

  • чисто нов телефон от сравнително висок клас или лаптоп от среден клас;
  • ново и модерно колело на децата;
  • парти по повод рожден ден/семеен празник/житейско събитие;
  • чудесен уикенд за двама в спа курорт;
  • коледни подаръци за семейството и др.

Разбира се, че купуването и продаването на гласове са престъпления, които следва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Но докато стотици влиятелни личности със стряскащи прякори успяват да прекрояват съдбата на хиляди хора в цялата страна, то бъдете сигурни, че ще има поне още толкова хиляди гласоподаватели, които ще мечтаят да получат обаждане от "прякорите" с оферта за 500 лева преди 27 октомври. Защото правосъдието ни спи, с широко затворени очи!

Още: "Това трябва да го каже МВР. МВР нищо не прави": Кучетата си лаят, купуването на гласове върви

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес