Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В новия турски парламент влизат рекорден брой жени

08 юни 2015, 21:10 часа • 13213 прочитания

В новия турски парламент ще има 96 жени от общо 550 народни представители. Това е рекордно висок брой за дамите в парламента, информира агенция МИА.

От представителите на победилата Партия на справедливостта и развитието дамите ще бъдат 41, като по-голяма част от тях ще носят забрадк, пише БГНЕС.

Опозиционната Републиканска народна партия (РНП) ще изпрати във властта 20 жени от общо 132 депутати, а Партията на националистическото движение (ПНД) – четири от 80 пратеници. Прокюрдската Народна демократична партия (НДП) също ще има голям брой жени сред своите депутати - 31 дами от 80 народни представители. 

В състава на досегашния парламент имаше 79 жени и само една от тях беше в правителството. 

Според феминистки организации положението на жените в Турция се е влошило откакто на власт е ПСР, чийто съосновател е президентът Реджеп Ердоган.

След парламентарните избори в южната ни съседка от вчера стана ясно, че управляващата партия на Ердоган губи мнозинството си в парламента. Това става за пръв път за последните 13 години. Сега Партия на справедливостта и развитието ще направи опит да формира правителство. Тя спечели 41% от вота, което е далеч по-малко от резултатите й от 2011 г. Варианти са коалиция или правителство на малцинството.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес