Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинения между Турция и Гърция за "убити мигранти", BBC пусна специално видео

03 март 2020, 07:30 часа • 6877 прочитания

Ситуацията с новата криза с мигрнатите между Гърция и Турция продължава да ескалира. Новият горещ епизод в сагата между двете държави е отношението към опитващите се да влязат в Гърция стотици мигранти.

Снощи, на срещата с българския премиер Бойко Борисов, турският президент Реджеп Ердоган подчерта, че гръцките гранични власти са убили двама сирийски бежанци. По-рано турски медии написаха за застрелян сирийски бежанец, който починал от рана от куршум във врата.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас обаче отрече, че има убити мигранти на границата между двете страни. В Twitter Пецас написа: "Не са били произведени изстрели от гръцките граничари по нито един човек, опитващ да влезе в страната нелегално. Обратните твърдения не са нищо повече от груба и умишлена дезинформация: Фалшива новина".

Тази нощ обаче BBC публикува ВИДЕО как бреговата охрана на Гърция стреля по лодка с мигранти в Средиземно море. Вижда се как куршумите от поне два предупредителни изстрела удрят повърхността на водата в непосредствена близост до лодката. След това един от войниците на борда на военния катер започва с прът да бута мигрантите и надуваемата им лодка обратно към Турция. Към опитите му да върнат мигрантите назад се присъединява и екипажа на гръцка патрулна лодка, от която също използват пръти, за да бутат лодката на чужденците.

От 5 години насам Европейският съюз има споразумение с Турция, което предвижда Анкара да спира бежанците от Сирия и Централна Азия на своя територия, а ЕС да ги компенсира с пари и да приема само регистрирани в Турция сирийски бежанци, в замяна на върнати обратно нелегални мигранти на принципа 1:1.

Междувременно, Ердоган проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. И пред нея Ердоган изтъкнал необходимостта от "справедливо разпределение" на тежестта, която носят милионите бежанци.

"Нашият президент обсъди ситуацията в Идлиб и проблемът с бежанците. Той отбеляза че трябва да се спазват поетите отговорности за разпределение на тежестта на мигрантския натиск", се казва в официалното изявление от Анкара.

Какво каза Меркел за политиката на Ердоган, научете в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес