Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 80 души са арестувани след митинг за 1 май в Истанбул

01 май 2018, 21:57 часа • 1469 прочитания

Турската полиция е арестувала 84 участници в демонстрациите за 1 май в Истанбул, предаде австрийската обществена медия ORF, цитирана от агенция "Фокус".

Съгласно разпространената информация, арестуваните са качени в автобуси и отведени за разпит от правооохранителните органи. 

Властите забраниха голяма част от планираните за 1 май демонстрации Истанбул. Бяха разрешени митингите в квартал „Малтепе“ в азиатската част на града, далеч от центъра. Именно там се събраха хиляди хора. Демонстрации бяха организирани обаче и в редица други градове в страната.

Демонстрантите критикуваха високата безработица, репресиите срещу журналисти и продължаващия режим на извънредно положение в Турция, което остава в сила след неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г.

За да наложи забрана за протест в центъра на Истанбул, полицията затвори района около площад „Таксим“ и важни свързващи улици. Около площада бяха поставени бариери. По данни на CNN Türk около 26 000 полицаи са били задействани за съблюдаване на реда. Според DHA е било разрешено полагането на цветя на паметника „Ататюрк“ на площада.

От редакцията припомнят, че на 1 май 1977 г. снайперисти стреляха срещу участници в демонстрация, убивайки множество хора. Броят на присъединилите се тогава към ежегодната акция бе оценен на около 500 000 души.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес