Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерите от Г-20 са изолирали Тръмп по въпросите за климата

07 юли 2017, 18:15 часа • 1972 прочитания

Световните лидери са изолирали американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Г-20 в Хамбург заради неговата скептична позиция за климата, се разбира от проект за комюнике, представен на AFP.

Документът подчертава, че Парижкото споразумение за климата от 2015 г. е „необратимо“ и потвърждава, че другите нации от Г-20 остават ангажирани със споразумението, взимайки предвид решението на Вашингтон да напусне сделката, пише още "Фокус".

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп ще пропусне разговора на лидерите от Г-20, посветен на климатичните промени, тъй като по това време ще е неговата среща с руския държавен глава Владимир Путин. По този начин той ще избегне това да влезе в директен сблъсък с всички останали световни лидери, с които Вашингтон има разногласия по въпроса.

Днес започна двудневната среща на лидерите от Г-20, която ще се фокусира върху търговията, тероризма, климатичните промени, заетостта и развитието, миграцията и бежанските потоци. Темата на германското председателство на Г-20 е „Изграждане на един взаимосвързан свят“.

ЕС ще се представлява на срещата на върха от председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Протестиращи срещу форума обаче вдигнаха на крак властите, които се наложи да използват водни оръдия срещу демонстрантите. Самият Хамбург е бастион на леви радикали и полицията от дълго време се подготвя за изблици на насилие по време на срещата.

Г-20 включва 19 държави плюс ЕС. Членовете на Г-20 произвеждат над 80% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и представляват почти две трети от световното население.

Първата среща на върха на Г-20 е организирана през 2008 г. по време на световната финансова криза с цел активизиране на международното икономическо сътрудничество. Оттогава членовете на Г-20 провеждат срещи всяка година, за да обсъждат широк кръг от въпроси, свързани с икономическото и финансовото сътрудничество.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес