Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прищявката на Станишев ни струва 14 млн.

21 декември 2012, 09:41 часа • 26667 прочитания

Точно толкова по предварителни сметки ще излизне референдумът за Белене. Както се казва, добре е, че референдумите нямат втори тур. 14 милиона общо ще дръпне от джобовете на всеки българин - включително и от джоба на безработните - прищявщата на Станишев и БСП непременно да има референдум, за да се разбере, както там казват, че българинът иска втора ядрена централа край Белене, а тъпото правителство му налага своите интереси насилствено.

Първият (дано не и последният) референдум за България след 89-а нямаше късмет с темата си. Партийно взривоопасна, тя е и земетръсно опасна, каквато по презумпция е всяка атомна централа. А в сеизмично активен район, какъвто е Белене, съвсем.

Епични битки се водиха в парламента за формулировката на въпроса: "Необходима ли е..." Едните искаха изричен адрес - точно за централата Белене, другите - по-общ, за ядрена централа и ядрена енергетика въобще. Надделя, разбира се, мнозинството, а воплите на опозицията още не са заглъхнали. А тепърва ще се и увеличават.

Като стана дума за въпроса, нека поразсъждаваме!

Нито единият, нито другият вариант е точният. При положение, че строителството на атомна централа в Белене - изчислиха го експертите - ще струва не по-малко от 20 милиарда лева и в продължение на 10-15 години на целия български народ ще му се наложи - малко по малко и на час по лъжичка - да ги плати до стотинка, най-правилният и най-реалистичният въпрос за референдума на 27 януари би бил: "Съгласни ли сте да отгладувате Белене?" Плюс добавката - "вие и вашите деца?", защото световен факт е, че националните глупости се плащат дълго време и от всички.

Самият референдум? От гледна точка на БСП и присъединилите се успехът е много съмнителен. По две причини. Първата е, че е абсурдно на 27 януари до урните да отидат същото число гласоподаватели, колкото са били те на последните парламентарни избори, което е изричното изискване, за да се признае референдумът за валиден. И втората: дори да прекрачим в зоната на фантазиите и премем, че необходимата бройка се изпълни, крайният резултат ще е по-скоро отрицателен. Защо ли? Защото при научно доказаната нецелесъобразност на АЕЦ-Белене, дори и социалистите-ветерани вече разбраха, че гласувайки с "да", освен финансовите лишения, ще легитимират и домогванията на руското ядрено лоби в България да продължи с рушветите, подкупите и кражбите. Както и да покрие досегашните.

27 януари е под носа ни, на един хвърлей място. Хубаво е всеки да реши - готов ли е да отгладува Белене. И не е ли престъпление с лекомисленото "да" да закопаем и себе си, и децата си. Без да сме ги питали!  Заради едничката партийна принадлежност. Колкото до 14-те милиона, които ще изяде референдумът, една прищявка на инат, те си остават на сметката (и съвестта) на БСП и Станишев. След референдумния януари идва изборният юли...

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес