Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неволята - двигател на прогреса

11 май 2013, 00:01 часа • 8942 прочитания

Село Крайна и село Долен са едни от много родопски села, които имат един и същ проблем – липса на инфраструктура. Всеки, който живее в този край или който обръща внимание на новините много добре знае какво се случва, когато вали – дъжд или особено сняг. Тогава такива населени места като Крайна и Долен остават без нормална връзка, а през зимата това продължава с дни.

Инфраструктурата е задължение на държавата, но всички добре знаем къде е държавата през последните 23 години – на ....... .. (попълнете верните буквички, ако желаете). И понеже в България е много популярна приказката за Неволята, жителите на село Крайна и село Долен се хванаха и сами започнаха да строят път, който да ги свърже с Кърджали.

Оказа се, че с инициативата, която, за да има дъх на държавност, е подкрепена от заети по програми за временна заетост, хората спестяват на държавата няколко милиона лева. Всъщност тези пари са техни, защото държавните пари са парите от нашите данъци. Но когато държавата я няма, а нуждата е належаща, начинът е да се действа – максима, която винаги ми е харесвала. Харесала е явно и на хората в Крайна и Долен.

Дотук добре – само че за да е завършен пътят между двете села, който скъсява с десетки километри разстоянието до Кърджали, трябва да бъде построен и мост. А това вече е инженерна работа и следва да се направи от специалисти. И е време държавата да се сети да помогне, независимо кой е начело. Защото за някои нужди държавата трябва да е на мястото си. Иначе става така, че държавата изчезва – буквално, а на нейно място идва нещо друго, нещо далеч по-неприятно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес