Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР да ограничи "сладкото" от пенсионните лакомства

05 май 2015, 11:14 часа • 17931 прочитания

Кой ще ви пази от престъпниците, кой ще ви гаси пожарите, тези на 55 години ли – с този аргумент полицаи и пожарникари скочиха срещу готвеното увеличаване на пенсионната им възраст.

На пръв поглед аргументът им изглежда много солиден, особено по отношение на пожарникарите. Но само на пръв поглед – защото точно вдигането на пенсионната възраст би предизвикало реформи в тези структури, които никой не желае да направи иначе. Не желае да направи, защото е по-лесно да караме на хрантутене.

Ако се приеме увеличената пенсионна възраст, тогава в структурите за сигурност ще трябва много внимателно да се подбират кадрите. Защото ще се наложи да се преценява кой става да гаси пожари и кой да проверява дали някъде не може да избухне пожар. Както и кой да лови крадци и убийци и кой да гледа как предварително да им се пречи на престъпниците да крадат и убиват. И по-важно – не само кой, ами и колко. Така изведнъж ще лъсне къде се работи в МВР и къде само се развива корупционна среда – защото има стари кадри, вършещи работата на млади.

Факт е, че работата на полицаите на улицата и на пожарникарите е изключително опасна, изисква определено ниво на физическа подготовка, което трябва да се поддържа непрекъснато. И не може реакциите на 25-годишен човек при критична ситуация, каквито са ежедневие за тези професии, да се сравняват с тези на 55-годишен човек. И тук идва голямото НО – каква част, какъв процент от състава на МВР и на „Пожарна безопасност” са служители, работещи „на улицата”? Защото в тези структури работят и други служители – администрация например. И откъде-накъде секретарката, чистачката или майстор-смяна на ел. крушки трябва да се пенсионират над десетилетие по-рано, отколкото колегите им в други сектори?

В Кодекса за социално осигуряване изрично е уточнена пенсионната възраст на МВР, на службите за сигурност, на пощите дори (стр. 46, чл. 69). Предвид случилото се с КТБ, направо трябва да се отменят безбожно малките стажове в ДАНС например – 27 години. Не 27 години стаж, ами 227 са им малко на тези, които проспаха – нарочно, ограбването на четвъртата най-голяма банка в България.

Да си полицай или пожарникар не е за всеки. Само че в България сульо и пульо иска да е такъв – защото е „сигурна” държавна службица, защото има облаги като тази с пенсионирането. Преди три години колегите от „Сега” бяха пуснали статистика какво се случва по време на конкурсите за работа в МВР – по 10 души за едно свободно място в най-ниската категория - редови полицаи, пожарникари, спасители и сътрудници. Огромна плява – направо не смея да задам въпроса на препитващите колко от тези кандидати стават за професията, че да не получа откровен отговор НУЛА.

Облагите винаги са привличали и ще привличат куцо и сакато. И ще се натрупва плява, докато в един момент ще се питаме как сме в топ 10 на света по брой полицаи на глава от населението, а престъпността ни  ... и тя е там някъде. Затова и трябва да има разчистване – и като не става с разум, ще стане с орязване на „лакомствата”. За тези, на които няма нужда да им се дават – администрацията на първо място.

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес