Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как конспиративните теории превзеха социалните мрежи след опита за убийство на Тръмп

15 юли 2024, 09:44 часа • 2064 прочитания

"Постановка". В рамките на няколко минути след новината за покушението срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, тази дума се превърна в тренд в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Това е дума, която се е превърнала в синоним на конспиративни теории в периферията на социалните медии, често за да се хвърлят съмнения върху дадено нападение или стрелба. Но през последните 24 часа тя навлезе в публикации и коментари, изпълнени с бездоказателствени спекулации, омраза и обиди, натрупали милиони четения в Х.

В миналото опитите за покушение срещу президенти на САЩ са били магнит за конспирации - най-известно е убийството на Джон Кенеди през ноември 1963 г. Този опит е първият, който се разиграва в реално време, така че не е изненадващо, че неоснователните слухове процъфтяват, пише BBC. Но това, което се откроява, е как лудостта с Тръмп обхвана всички страни на политическия спектър. Тя не се ограничаваше само до ангажирани групи от политически привърженици. Вместо това бе активно препоръчвана в каналите "За вас" на потребителите, докато те се опитваха да осмислят случилото се. И често беше публикувана от потребители, които са закупили сини тикчета (т.е. платили са си за верификация в Х), предлагайки на публикациите си по-голяма видимост.

Още: "Трябваше да съм мъртъв": Тръмп след атентата

"Инсценировка"

Както винаги, конспиративните теории понякога започват с основателни въпроси и объркване. Те се съсредоточаваха върху предполагаеми пропуски в сигурността, като много потребители разбираемо се питаха как е възможно това да се случи. Как нападателят се е добрал до покрива? Защо не е бил спрян от Сикрет Сървис?

В този вакуум влезе вълна от недоверие, спекулации и дезинформация.

"Изглежда много инсценирано", гласеше един от постовете в X, който събра милион гледания. "Никой в тълпата не бяга и не се паникьосва. Никой в тълпата не е чул истински пистолет. Не вярвам на това. Не му се доверявам".

Още: След опита за атентат: Въпросът вече е с колко ще спечели Тръмп

В профила се казва, че притежателят му е базиран на югозападното крайбрежие на Ирландия. Оттогава той е обозначен с дисклеймър от страна на Х, в която се посочва, че стрелбата е истинска.

След като бяха споделени още кадри и свидетелски показания от вътрешността на митинга и извън него, паниката и страхът на присъстващите станаха твърде ясни.

Конспирациите се засилиха от необикновените снимки, които излязоха на бял свят след тези първоначални клипове. По-специално, разпространената снимка, направена от главния фотограф на "Асошиейтед прес" във Вашингтон, Еван Вучи, на която се вижда Тръмп с вдигнат юмрук, с кръв по лицето и ухото, а на заден план - американското знаме.

Снимка: Getty Images

В един американски акаунт в YouTube се казва, че снимката е била "прекалено съвършена", и се описва как се е получило "перфектното позициониране на знамето и всичко останало". Публикацията на този акаунт в X достигна почти един милион гледания - но по-късно беше изтрита от лицето, което я е споделило. Важно е да се поправяте, ако сте сгрешили - казва споделящият в по-късна публикация.

Още: Руската пропаганда издигна Тръмп на пиедестал

Други посочиха, че в момента на изстрелите Тръмп вдига ръка на сцената. Те използваха това, за да предположат, че събитието е било подготвено, въпреки че няма доказателства за това.

"Инсценирано, за да се получи съчувствие? Не можеш да се довериш на тези хора за нищо и не, няма да се моля за него", пише друг човек от САЩ.

Много от най-"вайръл" постовете, включително и този, дойдоха от лявоориентирани потребители, които редовно споделят своите анти-Тръмп възгледи. Те вече имаха стотици хиляди последователи преди днешния ден.

Още: След стрелбата по Тръмп: Джо Байдън призова американците да охладят политическите страсти (ВИДЕО)

"Сатанисти"

Това, което се разигра в Х, беше направо от страниците на наръчника с теории на конспирацията, усъвършенстван в социалните медии от ангажирани активисти, които отричат реалността на почти всичко, включително пандемията от Ковид, войните, масовите стрелби и терористичните атаки.

В един от постовете на профил от САЩ, който има опит в споделянето на подобни необосновани твърдения, пише: "Това е цената, която плащаш, когато сваляш елитните сатанински педофили".

Намеква се за конспиративната теория QAnon, която предполага, че Тръмп води тайна война срещу дълбоката държава - сенчеста коалиция от служби за сигурност и разузнаване, скрити от погледа на хората, които искат да осуетят всеки негов ход.

Без никакви доказателства в подкрепа на тази идея, поддръжниците на QAnon продължават да предполагат, че "поръчката" за убийството "вероятно е дошла от ЦРУ", и обвиняват Барак Обама, Хилари Клинтън и Майк Пенс, че стоят зад нея. Няма никакви доказателства в подкрепа на всичко това - но публикацията е видяна 4,7 милиона пъти.

Още: Тръмп: Само Бог предотврати немислимото да се случи

Това е познат модел, но истинската промяна тук е как този вид жаргон се използва широко от обикновените потребители на социалните медии. Това са не само хора, които не харесват Тръмп и които предполагат, че това е инсценировка, но и такива, които го подкрепят, твърдейки, че това е част от мащабна теория на конспирацията.

Някои политици също се включиха. Конгресменът Майк Колинс - републиканец от Джорджия, публикува пост, че "Джо Байдън е изпратил заповедите". Той се позова на коментар, който президентът е направил по-рано през седмицата - че е поставил "Тръмп на прицел", визирайки предизборната им битка.

Поддръжниците на Тръмп твърдят, че политици от демократите и медии са разпалили напрежението и са допринесли за този опит за убийство. Но да се предполага, че това е било поръчано от президента Байдън, е съвсем друго предложение в сферата на конспирациите.

Постът на Колинс има повече от 6 милиона гледания в X, но след това е маркиран с дисклеймър, в който се казва, че няма доказателства, че Джо Байдън е замесен по някакъв начин.

Появиха се и неверни твърдения за самоличността на нападателя - 20-годишния Томас Крукс, който беше ликвидиран от Сикрет Сървис.

Още: Открили експлозиви в колата на стрелеца по Доналд Тръмп (ВИДЕО)

Другите сайтове за социални медии не бяха залети по същия начин като Х, може би заради целевата им аудитория и репутацията на бившия Twitter, собственост на Илон Мъск, като дом на политически дискусии. От X не са коментирали нищо по темата.

Източник: BBC

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес