Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Видин: Общински съветници блокираха 4,3 млн. лв. инвестиции в инфраструктура

21 юни 2023, 15:59 часа • 3240 прочитания

„Уважаеми съграждани, добрата новина от изминалата общинска сесия е, че ще подпомогнем пострадалите от наводненията хора, както и че нашият футболен отбор ще получи средства, за да играе в Б група!

Лошата новина за гражданите е, че изборната кампания започна и група съветници спряха инвестиционната програма на общината за 4 300 000 лв! Под риск са проекта за бул. Панония, европейски проекти, ремонт на паркинги, тротоари и улици в града и 33-те населени места в общината“, написа в профила си кметът на Видин д-р Цветан Ценков.  

Той е обаче категоричен, че ще се състезава със своите опоненти като реализира проекти, защото видинчани го заслужават. 

„Представяте ли си, ако някой е готов да спре инвестициите в общината, за да попречи на мен, какво ще е готов да ви причини, за да спечели той?“, е реторичният на кмета към съгражданите му.

Пред Actualno.com градоначалникът поясни, че става въпрос за стопиране на капиталовата програма на общината.

„Всички капиталови средства, които се отпускат на базата на 1/12-та част от миналогодишния бюджет, служебното правителство забрани от тях да се пренасочват за текущи ремонти. А тъй като много от улиците във Видин изискват само преасфалтиране, сме ги включили в капиталовата програма. И тъй като те не разрешават това, трябваше с Общинския съвет да го прегласуваме. Неодобрението им блокира работата по доста улици във всичките ни 33 села и в града“, поясни д-р Ценков.

По думите му сега трябва да чакат момента, в който ще убедят общинските съветници, че това са нужни на града и селата инвестиции.

„А също така ще чакаме новото правителство да вземе решение на базата на старите решения на Министерството на финансите по капиталовите разходи, заложени не само за община Видин, а за всички общини в държавата, част от парите да отиват за текущи ремонти. Ние нямаме кой знае какви собствени приходи, затова са ни нужни средства от капиталовата програма“, посочи кметът.

Той обясни, че имат близо 3 млн. лв., спечелени по дела с австрийска фирма за стар обект.

“Направили сме запитване до Министерство на финансите, тъй като ОП "Околна среда" затвори програмата за пречиствателна станция във Видин, споразумяхме се и ни опростиха 8 млн. лв., които са натрупани от предишния мандат. Тези средства също сме ги вкарали за нуждите на населените места. Те са малко, но са достатъчни нещо да направим. Някой трябва да отговори на очакванията на хората и да каже защо няма да се оправят тези или онези уличи и тротоари“, коментира градоначалникът.

И допълни: „Има квартали във Видин като "Звездите", който е в централната градска зона, като зоната около „Баба Вида“, която няма улици и тротоари. Там ги проектираме и оправяме. Също и около разкопките на Бонония в кв. "Калето". Всички тези усилия на общината са съобразени със сигналите, които хората са подали. Някои са проектирани като в кв. "Звездите", но други ги преасфалтираме - махаме старите настилки и ги правим както трябва, като в "Железничарска" до новия хотел“.

Още от Видин: 

Община Видин ще подпомогне с 60 000 лв. пострадалите домакинства в Дунавци

Увеличиха с над половин милион ремонта на синагогата във Видин

Училището по изкуства във Видин чества патронния си празник

Супервизия по проект „Грижа в дома в община Видин“

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес