Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани се жалват от фабрика за полиетиленови торбички във Велико Търново

04 юни 2015, 11:56 часа
Реклама

Фабрика за производство на полиетиленови торбички предизвика недоволство във великотърновския квартал „Асенов”, съобщава Дарик нюз. Освен от непрекъснатия шум, продължаващ и в малките часове на денонощието, гражданите се оплакват от несекващ трафик на тирове, които товарят и разтоварват продукцията на предприятието.

Един от основните проблеми е местоположението на фабриката. Тя се намира в самия жилищен квартал, в непосредствена близост до единствения хранителен магазин, където майките вземат детска кухня. Достъпът до бакалията обаче често се превръща в битка за оцеляване за тикащите колички родители- на тротоара се намира товаро- разтоварителната рампа на предприятието.

 Самите хлапета често носят вкъщи неприятни изненади- разноцветни гранули за производство на полиетиленови торбички, пръснати около контейнерите в квартала. Гражданите алармират, че съдовете за смет са пълни с всевъзможни отпадъци, свързани с дейността на предприятието. Денковете със суровини за производство, както и бали с отпадъци, пък са разположени в района на фабриката където се лесно достъпни.

От миналата година Иван Кънев, който живее в квартала, пише поредица от жалби до различни институции. Той е медицински фелдшер, но в момента се занимава с частен бизнес. Категорично заявява, че няма личен конфликт със собствениците и дори не ги познава. По негови думи проблемът е тръгнал от рампата в района на кръстовище, пред която всеки ден паркират тирове, затрудняващи движението на автомобили и пешеходци. „Товаро- разтоварната дейност се извършва чрез нерегистриран мотокар, задвижван от саморъчно изработена и монтирана газова уребда.

Докато протича този процес, автомобилите на живущите в района не могат да преминат и хората са принудени да чакат разтоварването да приключи” обясни Иван Кънев. По негови думи целият квартал мирише на разтопена пластмаса. Той посочи тръба, монтирана на тротоара до рампата. Според Кънев тя се използва за отдушник и от нея излизат вредните миризми и газове от производствените цехове.

„Всички отпадни материали от производството, които са със специален режим, се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци”, добави фелдшерът. Иван Кънев не е единственият притеснен от случващото се в квартала. Живеещите в непосредствена близост до фабриката споделят, че чуват постоянен шум от машините, оплакват се и от преминаващите тирове, които допълнително са разбили пътищата и често късат жиците за интернет и телевизия.

 Фабриката за производство на полиетиленови торбички е разкрита през 2005 год. в квартала. Това се е случило в нарушение на наредба за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, която е била отменена с „Държавен вестник” през май 2011 год. Според документите производство от този тип е трябвало да има минимална хигиенно-защитна зона от 500 метра в населеното място.

Замерването на разстоянието до най-близката жилищна сграда е трябвало да бъде направено от тогавашната ХЕИ. Единият от собствениците на фирмата Йордан Вълков категорично отказва да отговори на въпроса кой е подписал разрешителните му за производствена дейност в жилищен квартал.

 Потърсен за коментар той заяви, че сигналите срещу тях се пускат от един единствен човек - Иван Кънев. „Преди няколко дена по негово желание се срещнахме в едно кафене. Исках да разбера какво се случва и на кого сме попречили. Тук сме от 2005 г. Хора от квартала работят при нас. Осигуряваме 86 работни места. Не можах да разбера какъв е проблемът”, каза Йордан Вълков. Той е категоричен, че проблемната рампа съществува от години. “Така я купихме.

Никога не сме пречили някой да си стигне до имота. Това не е рампа, а достъп до горния етаж на имота, който преди години беше на друг собственик, а ние го купихме”, категоричен е Вълков. Той отказа да представи какъвто и да е било документ на фабриката - разрешителни, договори за отпадъците, регистри и заяви, че не знае дали на дружеството са налагани санкции.

 По въпроса за изхвърлянето на отпадъци от производствената дейност в контейнерите в квартала, Вълков посочи, че има право като предприятие да изхвърля боклука си в съдовете за битовата смет на гражданите. “Нарушения нямаме. Нямам никакви основания да се притеснявам, че правя нещо нередно и незаконно. Ако преча на някого, с удоволствие, в моите възможности ще направя нещо, така че да го променя”, каза още той, но добави, че е невъзможно да се премахне товарно-разтоварната рампа, заела целия тротоар.

Оказва се, че няколко пъти собствениците на фирмата получават наказателни постановления от РУ "Социално осигуряване" за ненавременно деклариране на осигуровки и изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност на работници във фабриката. Санкциите са в размер на по 500 лева. Съдът потвърждава някои от актовете, а други отменя. От Инспекцията по труда твърдят, че при проверки за открити много нарушения, последвани от съдебни саги.

Подобна е ситуацията и с производствените отпадъци. Фабриката има сключен договор с фирма за това, но е в нарушение на законодателството, защото не води задължителната отчетност за образуваните отпадъци. През септември миналата година акт и наказателно постановление налага след проверка РИОСВ. Имуществената санкция е на минимума, предвиден от закона - 2000 лв. Нарушителят обжалва, казусът минава през всички съдебни инстанции, където наказанието е потвърдено.

 Кръстосването на шпаги с институциите продължават- след две поредни жалби през пролетта РС “Пожарна безопасност и защита на населението” извършва проверка на цеха за производство на полиетиленови изделия. Пожарникарите намират в района на фабриката три пожарни хидранта, които са на разстояние от 40 до 100 метра, което отговаря на необходимите изисквания. Нарушение обаче е открито в складирането на горимите суровини и отпадъци.

Съставен е акт за административно нарушение и разпореждане за премахването им. Дървените палети със суровини и денковете с производствени отпадъци трябва да са на закрито, шест месеца е срокът за издаване на наказателното постановление. За това нарушение санкциите са от 200 до 2000 лв. Ако нарушението бъде окачествено като маловажно, глобата е 50 лева. Освен това предприятието няма пожароизвестителна система, въпреки че е химическо производство, по данни на РС „ПБЗН”.

Междувременно фирмата промени седалището си. Предприятието ще се мести в село Присово, което е декларирано в Службата по вписванията на 17 април тази година.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес